volg ons op twitter! @ONBarchitecten

24 koopwoningen Hoge Weide, Leidsche Rijn, deelplan 2.8

  • Hoge Weide 2.8 – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-04
  • Hoge Weide 2.8 – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-
  • Hoge Weide 2.8 – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-01
  • Hoge Weide 2.8 – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-1
  • Hoge Weide 2.8 – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs–2

Samen met Loostad Vastgoedontwikkeling heeft op ten noort blijdenstein een plan ontworpen voor kavel 2.8 in wijk Hoge Weide in Leidsche Rijn Utrecht. Wij hebben het stedenbouwkundig plan en het bijbehorende beeldkwaliteitsplan als het scenario van een film opgevat. Als wij in de termen van het witte doek blijven denken, dan zien wij onze rol als die van de regisseur die zorgt voor een passende  vertaling van het scenario naar het eindproduct waarbij de acteurs, de individuen, uiteindelijk de invulling van hun rol bepalen. Vertaald naar ons plan voor kavel 2.8 kunnen wij het als volgt samenvatten:

Wij hebben een verkavelingsplan gemaakt, de typologieën bepaald en een aantal architectonische uitgangspunten vastgelegd om de gewenste beeldkwaliteit te bereiken. De sprongen in de dak- en gevellijn zijn daarom zo bepaald, dat de architectonische eenheden kleinkorrelig zullen blijven. De schakeling van de kleur van het metselwerk helpt daarbij om voldoende staccato te bereiken. De basisdetails (diepe neggen, luifel boven de voordeur, dakoverstekken en gootdetail) zijn ingezet om het geheel verfijnd en ‘krokant’ te maken.

Onze volgende opgave was om de sfeer van een dorp, dat normaal gesproken in 200 à 300 jaar ontstaat, in één bouwstroom te realiseren. Wij hebben de toekomstige bewoners hierbij een bijzondere rol gegeven. Wij bieden hen namelijk een tool om, binnen de basisprijs van de woning, het karakter van de eigen woning te bepalen. De ingrediënten zijn door ons samengesteld, de bewoner kiest voor zijn eigen compositie: een Frans balkon op de verdieping recht boven de toegangsdeur, een erkertje bij de keuken of een entreepartij met keukenraam voorzien van een brede luifel.

Voor de zogenaamd ‘encroachement’-zone aan de Oreganoweg kan de bewoner een keuze maken uit een stoepje van antracietkleurige grote tegels inclusief lambrisering aan de gevel of een groene voortuin met een haag als afscheiding.

De derde variabele bestaat uit de keuze van het verband in het door ons voorgeschreven metselwerk: een wildverband in vechtformaat, een standverband in dikformaat op zijn kant of een mix van vecht-, wal- en dikformaat.

 

Project: 24 koopwoningen Hoge Weide, deelplan 2.8
locatie: Leidsche Rijn, Utrecht
Opdrachtgever: Loostad Vastgoedontwikkeling
Periode: 2013 –
Team: Marco Romano, Freek Laarhoven, Frank de Heus, Herman Casteel

Dit artikel e-mailen... ...of afdrukken