volg ons op twitter! @ONBarchitecten

33 energienul woningen Hogeweide kavel 3.7, Leidsche Rijn, Utrecht

  • Hoge Weide Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-01-2
  • Hoge Weide Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-02
  • Hoge Weide Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-01
  • Hoge Weide Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-01-3
  • Hoge Weide Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-

Kavel 3.7 is gelegen aan de entree van de wijk Leidsche Rijn  komende vanaf de A2 en de stad Utrecht. Het realiseren van een aansprekend gevelfront aan de Vanilleweg is daarom van zeer groot belang, dit is de eerste kennismaking met de wijk.

Wij hebben er daarom voor gekozen de woningen aan de Vanilleweg smal (4.8 meter) en hoog (4 lagen) te maken. De plattegronden gaan er van uit dat het wonen op de onderste twee bouwlagen plaatsvindt. In de basis bevindt de keuken zich beneden en de woonkamer op de eerste verdieping. Vanuit de woonkamer is eer een mooi uitzicht over het Park Voorn, iets verheven boven de drukke Vanilleweg. Het wonen over twee lagen komt in de architectuur tot uitdrukking met een wit gekeimd gemetseld kader. Deze kaders geven de wand allure en vormen de relatie met de naastgelegen gevels. Boven de kaders bevindt zich een abstract reliëf van metselwerk met smalle vensters.

De woningen aan de twee zijstraten zijn familie van de woningen aan de Vanilleweg, maar ze zijn iets minder stedelijk vormgegeven, uitgaande van twee lagen met een kap. Een drietal keren per straat hebben wij de gemetselde gevel verhoogd zodat er een soort drielaagse erker ontstaat. De erkers vormen een variant op het thema van het gemetselde reliëf  van de bovenste twee verdiepingen van de woningen aan de Vanilleweg. Aan de Vanilleweg is het reliëf abstract, in de zijwegen is het reliëf meer figuratief en herkenbaar als erker. De detaillering van de kozijnen is bijzonder, soms zijn ze in het voorvlak van het metselwerk gelegen, soms juist verdiept. Er ontstaat een spel van witte kaders, een ingemetselde witte buitenverlichting met huisnummer en een gelast stalen leuning als afscherming van de privé zone voor het huis.

De aandacht voor detail en de ‘stoere plasticiteit’ van de vierlaagse woning waren de reden dat de gemeente Utrecht ons ontwerp heeft uitgekozen in de selectiefase.

EnergieNul

De woningen zijn EnergieNul en als optie NulOpdeMeter (NOM). De GPR score is gemiddeld een 8.

De volgende maatregelen zijn genomen om dit te bereiken: Goede thermische schil (Rc kopgevel 5.00 m2K/W, Rc langsgevel 4.50 m2K/W, Rc plat dak 7.0 m2K/W), Uw kozijnen 1.00 W/m2K, ZTA glas 0,60, Infiltratie: Qv10= 0,40, Energievoorziening: bodemwarmtepomp, LT vloerverwarming, douche WTW, drievoudig glas, vraag gestuurd ventileren met warmteterugwinning, CO2 meting in elke ruimte, comfortabele luchtdistributie via gangruimte.

Het is voor de meeste woningen een kopersoptie om deze Nul op de Meter uit te voeren.

De woningen variëren van 140-120 m2 GO

 

Project:  33 energienul woningen

Locatie: Hogeweide kavel 3.7, Leidsche Rijn, Utrecht

Opdrachtgever: Janssen de Jong Ontwikkeling, Utrecht

Periode: 2016-2017

Team: Lars Zwart, Freek Laarhoven, Kim van Zwieten, Michel Bruning

Dit artikel e-mailen... ...of afdrukken