volg ons op twitter! @ONBarchitecten

5 Woningen, Veerstraat, Hilversum

  • woningen-veerstraat-hilversum-op-ten-noort-blijdenstein-architecten-en-adviseurs-4
  • woningen-veerstraat-hilversum-op-ten-noort-blijdenstein-architecten-en-adviseurs-3
  • veerstraat-bestaande-situatie-op-ten-noort-blijdenstein-architecten-en-adviseurs
  • woningen-veerstraat-hilversum-op-ten-noort-blijdenstein-architecten-en-adviseurs-6-op-ten-noort-blijdenstein-architecten-en-adviseurs-9318
  • woningen-veerstraat-hilversum-op-ten-noort-blijdenstein-architecten-en-adviseurs
  • woningen-veerstraat-hilversum-op-ten-noort-blijdenstein-architecten-en-adviseurs-2

In opdracht van Nijhuis Bouw Apeldoorn hebben wij een ontwerp gemaakt voor 5 woningen die zijn gebouwd op een jarenlang braakliggend terrein aan de Veerstraat in Hilversum. De bouw is uitgevoerd in het door Nijhuis ontwikkelde Trento-bouwsysteem.

De Veerstraat in Hilversum heeft een enigszins rommelig karakter door de grote verscheidenheid aan architectuurstijlen en bouwhoogten. Het in de jaren’80 gebouwde appartementengebouw aan de overzijde van de locatie is met zijn witte steen en blauwe kozijnen dominant en dissonant aanwezig. Mede door de hoogte en kleuren van dit gebouw maakt de straat een kille indruk.

Stedenbouwkundig hebben wij gekozen om 5 woningen in de rij op de locatie te plaatsen, de einden voorzien van een topgevel. Er moet naar ons idee een sterke architectonische eenheid ontstaan die het op kan nemen tegen de dominante overbuurman en relatie zoekt met de andere gebouwen in de straat. Links van de 5 woningen is een doorgang naar de achterliggende parkeerplaatsen. Rechts van de 5 woningen bevindt zich een smalle strook tuin.

De kans om ‘het gat in de Veerstraat’ in te vullen hebben wij aangegrepen om de uitstraling van deze straat te verbeteren. De architectuur speelt hierbij een belangrijke rol. Deze moet krachtig zijn in zijn hoofdopzet en verfijnd in zijn detail. Hierdoor vindt het nieuwe woonblok aansluiting bij de naastgelegen klassieke panden.

Wij hebben een ontwerp gemaakt waarbij de grote, met roeden verdeelde, vensters het uitgangspunt vormen. Architect Dudok heeft dit type venster veel toegepast in Hilversum. Wat ons daarin vooral aanspreekt is de warme sfeer die dit soort vensters geven als het donker is en er binnen licht brandt. Deze sfeer ontbrak geheel in deze koele wat afstandelijke straat. Ook de kleur van de woningen is natuurlijk geïnspireerd op Dudok en sluit goed aan op de mooie, maar erg vervuilde, gevels van de woningen links van de 5 nieuwe woningen. De topgevels zijn nieuwe elementen in de Veerstraat. Deze geven het blok karakter en visuele stevigheid. De in de gevel geïntegreerde bloembakken helpen ook om kleur en sfeer in de straat te brengen.

De beukmaat van de woningen is 5,1 meter, de diepte 10,8 meter.

 

 

Project:  5 woningen, Veerstraat
Locatie: Hilversum
Opdrachtgever: Nijhuis Bouw Apeldoorn
Periode: 2014 – 2016
Team: Lars Zwart, Kim van Zwieten

 

Dit artikel e-mailen... ...of afdrukken