volg ons op twitter! @ONBarchitecten

Appartementen Lentehof, Lopik

  • lentehof – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-01
  • lentehof – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-03
  • lentehof – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-05
  • lentehof – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-06
  • C:UsersmmgDropbox (ONB)Dennendal Projectdeel A – Werkmap�0

De Woningraat (v/h Woningbouwvereniging Lopik) realiseert woongebouw Lentehof voor de sociale sector. De in totaal 40 appartementen zijn uitermate geschikt voor de doelgroep senioren en mensen met een zorgindicatie.

Het gebouw, bestaand uit een hoger en een lager woonblok, vervoegt zich elegant tussen het hoge gemeentehuis en de lage belendende woningen. Tussen de twee woonblokken in wordt in de vorm van een volledig glazen atrium, met een gebogen daklijn, een gemeenschappelijke ruimte gerealiseerd voorzien van een volledig geautomatiseerd klimaatbeheer- en brandpreventiesysteem. Het atrium biedt de woongemeenschap extra multifunctionele ruimte zoals een terras en kiosk met enkele voorzieningen.

Door een extreem hoge mate van standaardisatie en repetitie in woningen, is het ons gelukt binnen strenge budgetkaders een bijzonder hoog voorzieningenniveau te realiseren. Voor de doelgroep is, naast het bijzondere atrium, extra aandacht besteed aan de gebruikskwaliteit zoals extra brede galerijen met antislipvloeren, groot balkon, ruime hal, schuifdeuren, oplaadpunten voor scootmobielen, deurautomaten enz.

Kenmerkend voor de buitengevels zijn de om en om gespiegelde driehoekige witte balkons, waarbij de dubbelhoge buitenruimtes zorgen voor maximale lichtinval en beleving. Het bijzondere beeld wat hierdoor ontstaat laat denken aan een tableau van Jan van Schoonhoven.

We hebben woongebouw Lentehof zodanig naast het bestaande gemeentehuis gepositioneerd dat daar voor een bijzonder stedelijk voorplein is ontstaan. Ons uitgangspunt voor het pleinontwerp was om een buitenverblijfsruimte voor de buurt te creëren door een ruim en verspringend patroon voor de parkeerplaatsen toe te passen, afgewisseld met veel bomen en zitelementen. Het bestratingsmateriaal is warm van kleur en verfijnd in detaillering.

Dit artikel e-mailen... ...of afdrukken