volg ons op twitter! @ONBarchitecten

Appartementengebouw Kerckebosch Zeist

  • Kerckebosch Zeist – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-1
  • Kerkckebosch Zeist   – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-2
  • Kerkckebosch Zeist   – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs–2
  • Kerckebosch Zeist – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-
  • Kerkckebosch Zeist   – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs–4
  • Kerckebosch Zeist – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-3
  • Kerkckebosch Zeist   – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs–5
  • Kerckebosch Zeist – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs–3

Op  uitnodiging  van woningbouwvereniging Seyster Veste  hebben wij  samen met  Dura Vermeer Bouw Midden gewerkt  aan de meervoudige opdracht voor het ontwerp van een appartementengebouw en eengezinswoningen in de bosrijke wijk Kerckebosch in Zeist. Uitgangspunt voor het ontwerp was het maken van betaalbare sociale huurappartementen/woningen met respect voor de bestaande omgeving.

Met het ontwerp hebben wij het gebouw op de plek willen verankeren. De locatie  is uniek. Het ligt  midden in het bos tussen dennen- en eikenbomen. Het nieuwe woongebouw anticipeert op de omgeving. De stedenbouwkundige opzet is een kop-staart gebouw. De entree van de scheg Bosgaarde wordt bijzonder vormgegeven. Het kopgebouw markeert de entree en de herkenbaarheid van de scheg. Het markante gebouw is precies op de kruising gesitueerd en in het zicht van de langzaamverkeersroute richting het winkelcentrum en de MFA. Het gebouw is zelfs één laag hoger, waardoor het een blikvanger is geworden. Het oogt als een zelfstandig volume en wordt beëindigd met een groot dakoverstek. De vormgeving is robuust, één sterk volume dat uit aardse kleuren is opgebouwd. Het gebouw wordt in de ‘staart’ opgetild om zo het parkeren op te lossen. De parkeerplaatsen liggen één meter diep ten opzichte van het maaiveld, waardoor de auto’s zoveel mogelijk aan het zicht worden onttrokken. Het landschap loopt als het ware onder het gebouw door. De staart is alzijdig vormgegeven en wordt gekenmerkt door witte horizontale lijnen. De aanwezige galerijen en balkons op deze lijnen versterken het beeld. Het erachter liggende donkere metselwerk van de buitenmuren accentueert het contrast. Een extra toevoeging wordt gevormd door de entree. Het is volledig van glas, waardoor het een open en gastvrije uitstraling heeft. De trap en de lift zijn meteen zichtbaar, het is direct duidelijk waar je moet zijn.

De grondgebonden woningen zijn ontworpen als ‘een solitair huisje’ in het bos met duidelijk afgebakende hoeken. Het blokje vormt één compositie waarbij de entrees van de woningen herkenbaar zijn gemaakt.

 

Project: Appartementen & eengezinswoningen Kerckebosch
Locatie: Zeist
Opdrachtgever: Dura Vermeer Bouw Midden BV 
Architect: Jan Willem van der Sman
Team: Michel Bruning, Kim van Zwieten
Landschapsarchitect: Minka Haverkorn ( Bureau Buitenom)
Programma: 50 appartementen & 6 eengezinswoningen
Ontwerp: 2014

 

Dit artikel e-mailen... ...of afdrukken