volg ons op twitter! @ONBarchitecten

Atelierwoningen Leidsche Rijn, Utrecht

  • Atelierwoningen Leidsche Rijn Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-22
  • Atelierwoningen Leidsche Rijn Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs 1
  • Atelierwoningen Leidsche Rijn Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-15
  • Atelierwoningen Leidsche Rijn Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-01
  • atelierwoningen – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs 02
  • Atelierwoningen – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs
  • Atelierwoningen – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs
  • Atelierwoningen – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs

Portaal Ontwikkeling vroeg ons in de wijk ’t Zand in Leidsche Rijn 30 atelierwoningen te ontwerpen in een kersenboomgaard in het hart van Leidsche Rijn. Refererend aan het rurale verleden ontwierpen wij woningen in drie grote donkere schuren, waarbij de binnenzijde juist ruim en licht is vormgeven. Grote schuurdeuren geven een uitnodigende blik: Welkom! Hier wordt kunst geoogst!

In 2003 heeft Portaal Ontwikkeling ons gevraagd een schetsontwerp te maken voor ongeveer 38 atelierwoningen in en om een bestaande kersenboomgaard in de wijk ‘t Zand in Leidsche Rijn. De gemeente Utrecht heeft de locatie aangewezen als locatie waar een bijzonder project zal moeten verschijnen.

Voor ons een uitdaging om voor een beperkt budget een huisvesting te ontwerpen die past bij de gebruiker, bij de locatie en ook een toegevoegde waarde heeft voor de wijk: een genereus gebouw.

Kunst, kunstenaars en hun woon- en werkruimte nemen vaak een bijzondere plaats in onze samenleving in. Hun positie is kort gezegd ‘anders dan de gewone’. Om greep te krijgen op de opgave hebben we gebouwen gezocht waarvan wij denken dat ze een vergelijkbare bijzondere plaats innemen; anders dan de gewone. Langs de Leidsche Rijn in De Meern staat een bijzonder gebouw waarin metaalbedrijf Metak is gevestigd. Gebouwd als schuilkerk, later verbouwd tot werkplaats. Bij warm weer staan de deuren van het gebouw open waardoor je dwars door de werkplaats kijkt en de weilanden ziet: Vreemd! Uitnodigend! Landelijk! Dit is een perfect gebouwtype voor deze opgave!

De plattegrond is rechthoekig en opgebouwd uit drie beuken: links en rechts de ateliers en in het midden een lege ruimte. Er is een zichtlijn dwars door deze lege hal. Boven de ateliers zijn de woonkamers gesitueerd en daarboven de slaapkamers. De ruimte in het midden loopt taps toe naar boven. Een smalle opening laat het licht naar binnen vallen.

Door zeer compact te bouwen met eenvoudige materialen is het mogelijk het gebouw een overmaat te geven, een entreehal die gebruikt kan worden als expositieruimte. Grote deuren aan beide kopzijden van het gebouw vormen de entrees van het gebouw. Ze benadrukken het collectieve van de woonschuren en nodigen uit om binnen de expositie te gaan bekijken. Wij hebben gekozen voor een sobere materialisatie van het exterieur, ruwe houten planken en een vlakke pan in donkere tinten. De kozijnen zijn vormgegeven als één geheel, iets verheven boven en buiten de gevel.

De schuren zijn identiek, met uitzondering van de kleur (zwart, grijs en bruin), het nummer en de hoofdvorm van het gevelfront. Het interieur is opgebouwd uit beton (woningscheiding en vloeren) en wit gesausde gipswanden, deels geperforeerd vanwege de akoestiek. De entreehal heeft een museale allure. Niets verwijst naar wonen, deze ruimte is er voor de kunst!

Een kunstzinnige vrijplaats in een groen gebied waar wordt gewoond en gewerkt. Dat is wat Projectbureau Leidsche Rijn graag tot wasdom ziet komen. Een plaats die bewoners en omwonenden prikkelt en inspireert. De omgeving is ideaal: goed bereikbaar, levendig en ’open’ ontworpen. De wisselwerking met de wijk is volgens Portaal Ontwikkeling essentieel: Het project is niet afgeschermd, mensen uit de buurt kunnen komen kijken of kopen. Het gebied wordt semiopenbaar, maar houdt een bepaalde eigenheid en de boomgaard zorgt voor sfeer. Een parel van Leidsche Rijn.

PDF: atelierhuis fantastisch! PDF: projectboekje] PDF: artikel AD augustus 2016]

Project: atelierwoningen Leidsche Rijn
 Locatie: Utrecht
 Opdrachtgever: Portaal Ontwikkeling BV
 Programma: 38 woningen en ateliers met expositieruimten.
 Periode: 2009-2011
 Team: Lars Zwart, Marko Gorkink, René Beiler, Eva van Dongen, Dennis Heil

 

 

Dit artikel e-mailen... ...of afdrukken