volg ons op twitter! @ONBarchitecten

Entreeverbetering De Bazel

  • Stadsarchief De Bazel Amsterdam – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-359
  • Stadsarchief De Bazel Amsterdam – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-1928
  • Stadsarchief De Bazel Amsterdam – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-2009
  • Stadsarchief De Bazel Amsterdam – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-2013
  • Stadsarchief De Bazel Amsterdam – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs–9
  • Stadsarchief De Bazel Amsterdam – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs–2
  • Stadsarchief De Bazel Amsterdam – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-
  • Stadsarchief De Bazel Amsterdam – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-370
  • Stadsarchief De Bazel Amsterdam – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs–4
  • Stadsarchief De Bazel Amsterdam – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs–5
  • Stadsarchief De Bazel Amsterdam – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs–3
  • Stadsarchief De Bazel Amsterdam – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs–7
  • Stadsarchief De Bazel Amsterdam – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs–6
  • Stadsarchief De Bazel Amsterdam – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs–8

Het Stadsarchief van Amsterdam is sinds 2007 gevestigd in rijksmonument De Bazel, het voormalig hoofdkantoor van De Nederlandsche Handelsmaatschappij aan de Vijzelstraat in Amsterdam.  De transformatie van bank naar archief is gerealiseerd in een (ontwerp)samenwerking van het Stadsarchief, PMB Amsterdam en Claus en Kaan Architecten.

Na een aantal jaren van intensief gebruik door het Stadsarchief van rijksmonument De Bazel was er behoefte het gebouw op enkele onderdelen te veranderen/verbeteren. Ons bureau heeft de twee monumentale winkelpuien gerestaureerd waardoor ze nu als extra ingang fungeren. Daarnaast is de akoestiek nabij de Studiezaal Originelen verbeterd en zijn tegelijkertijd de inrichting van de boekenwinkel en het café aan de nieuwe situatie aangepast. Dankzij een scherpe analyse van het gebouw en haar ruimten en onze vakkennis en ervaring met bestaand vastgoed hebben wij een optimaal kostenbewust plan gerealiseerd.

Achter de zuidelijke voormalige winkelpui ligt op de bel-etage (2 m. boven straatniveau) de boekhandel van De Bazel. Midden in de twee verdiepingen hoge ruimte direct achter de pui hebben wij, om het hoogteverschil te overbruggen,  in een boekenkast waarin zich een permanente tentoonstelling van historische en bijzondere boeken bevindt , een trap geïntegreerd. Deze ruimte fungeert als tochtscheiding en representeert, als een vitrine, de achterliggende winkel. Het bordes van de trap is enigszins verlengd en beweegbaar gemaakt als hefplateau voor minder validen. De boekhandel wordt direct bij de entree betrokken door de opstelling van een nieuwe balie, die tevens dienst doet als kaartuitgifte voor de tentoonstellingszaal. Deze balie is als zelfstandig element uitgevoerd. Het  valt op door haar afwijkend materiaalgebruik maar is tegelijkertijd in harmonie met de bestaande elementen.

Achter de noordelijke voormalige winkelpui ligt op de bel-etage het café van Stadsarchief De Bazel. Door het café uit te breiden in de voormalige winkelruimte wordt een levendige, uitnodigende sfeer naar de Vijzelstraat gecreëerd. In deze ruimte is een nieuwe trap geplaatst en het bordes is zo groot gemaakt dat een aangename zitruimte voor cafébezoekers is ontstaan. Door de aanwezige dubbele vloer op de begane grond te ontdekken en te benutten, hebben wij onder de trap een extra zitje kunnen realiseren. De zitplekken van het café hebben wij in eilanden geordend, een soort van coupés. De hoge rugleuningen van de banken zorgen voor een aanzienlijke geluidsafscherming en demping voor de naastgelegen Studiezaal Originelen. Esthetica en functionaliteit gaan in onze ontwerpen hand in hand.

Om de geluidsabsorptie van het plafond te verhogen, hebben wij een tweelaags spanplafond systeem toegepast. De twee folies (Microsorber) bevatten microperforaties en zijn voor hoge tonen galmreducerend. Door de toepassing van eenvoudige verlichting achter de matte folies is met een minimale investering een aangenaam spel van lichtvlakken ontstaan.

Een toegevoegd barelement, ontworpen volgens dezelfde uitgangspunten als de balie bij de boekwinkel, herbergt een aantal functies die niet optimaal in de bar waren opgenomen. Door de uitbreiding van de bar heeft het personeel een beter contact met klanten die zich bevinden bij de  nieuwe zitplekken, de actieve leesplekken of in de intieme zitkuil onder de trap.

Met dit plan is niet alleen een verbeterde ‘exposure’ gerealiseerd, maar is de klantvriendelijkheid toegenomen en is de toegankelijkheid gewaarborgd. Dit alles met respect voor het monument.

 
Project: Entreeverbetering Stadsarchief De Bazel
Locatie: Amsterdam
Opdrachtgever: Stadsarchief Amsterdam
Periode: 2009 – 2013
Team: Marco Romano, Mark van Broekhuijsen, Herman Casteel, Michel Bruning

 

Dit artikel e-mailen... ...of afdrukken