volg ons op twitter! @ONBarchitecten

Herontwikkeling winkelcentrum Hoogzandveld, Nieuwegein

  • Winkelcentrum Hoogzandveld – nieuw 08
  • Winkelcentrum Hoogzandveld – bestaand 01
  • Winkelcentrum Hoogzandveld – nieuw 01
  • Winkelcentrum Hoogzandveld – bestaand 02
  • Winkelcentrum Hoogzandveld – nieuw 02
  • Winkelcentrum Hoogzandveld – bestaand 03
  • Winkelcentrum Hoogzandveld – nieuw 03
  • Winkelcentrum Hoogzandveld – bestaand 04
  • Winkelcentrum Hoogzandveld – nieuw 04
  • Winkelcentrum Hoogzandveld – bestaand 05
  • Winkelcentrum Hoogzandveld – nieuw 05
  • Winkelcentrum Hoogzandveld – bestaand 06
  • Winkelcentrum Hoogzandveld – nieuw 06
  • Winkelcentrum Hoogzandveld – bestaand 07
  • Winkelcentrum Hoogzandveld – nieuw 07
  • Winkelcentrum Hoogzandveld – bestaand 08
  • Winkelcentrum Hoogzandveld – nieuw 08
  • Winkelcentrum Hoogzandveld – bestaand 10
  • Winkelcentrum Hoogzandveld – nieuw 10
  • Hoogzandveld – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-1
  • Hoogzandveld – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-2

Het winkelcentrum Hoogzandveld ligt in het zuidelijk deel van Nieuwegein aan de ontsluitingsweg (Zandveldseweg) richting de A2. Het winkelcentrum dateert uit de jaren 70. Het heeft geen uitstraling richting de ontsluitingsweg en oogt zeer gedateerd.  De verkeersontsluiting is problematisch en gevaarlijk. Het winkelend publiek en vrachtauto’s kruisen elkaar en zaterdags zijn er regelmatig verkeersopstoppingen. De eigenaar van de C1000 heeft ons gevraagd een visie te ontwikkelen voor de herontwikkeling van het winkelcentrum. Deze visie heeft inmiddels voldoende draagvlak gekregen bij de Gemeente Nieuwegein en de winkeliersvereniging, waarna het door ons tot een voorlopig ontwerp is uitgewerkt.

De belangrijkste ingreep die wij voorstellen is het zoveel mogelijk scheiden van laden/lossen en het winkelend publiek. Nu lopen deze nog door elkaar heen, maar straks zijn ze helder gescheiden. Aan de noordzijde van het winkelcentrum komt een vernieuwd en vergroot parkeerterrein. Hiermee verandert ook de routing van en door het centrum. Het laden en lossen zal in een afgesloten laad- en loshof plaatsvinden dat direct vanaf de Zandveldseweg bereikbaar is. Om de uitstraling van het gehele winkelcentrum te verbeteren, hebben wij aan de zijde van de Zandveldseweg een halftransparant scherm geplaatst. Hierdoor worden de rommelige achterkant van het winkelcentrum en de laad- en loshof aan het oog ontrokken. Het biedt bovendien mogelijkheden voor reclame. Een golvend gordijn van okerkleurig strekmetaal geeft precies de juiste uitstraling aan dit lange scherm.

Het winkelend publiek betreedt straks vanaf de noordzijde het winkelcentrum. Aan deze zijde is ruimte gemaakt voor extra winkels. Deze zijn dubbel hoog en in de vorm van een poort gemetseld in een genuanceerde okerkleurige baksteen. Om de beeldtaal lichtvoetiger te maken, is ook hier het okerkleurige halftransparante strekmetaal toegepast . Vanaf de nieuwe poortgebouwen wordt het publiek onder een royale luifel (dat uit een gesloten en een halfdoorschijnend deel bestaat) meegevoerd het winkelcentrum in. Aan de oostzijde is door het slopen van de huidige paviljoenbebouwing een pleinruimte ontstaan. Aan dit plein ligt de vernieuwde supermarkt. De entree van de supermarkt is eveneens als een poort vormgegeven. Dit is een terugkerend thema in het plan. De bestaande winkels krijgen in onze visie allen een nieuwe entreepui en een luifel, waardoor er samenhang en rust in het winkelcentrum zal ontstaan.

Het winkelcentrum is in 2016 genomineerd voor de NRW Jaarprijs

zie ook het artikel in Shopping Centre News

Project: Herontwikkeling  winkelcentrum Hoogzandveld Nieuwegein
Opdrachtgever:  Stebi  Onroerend Goed BV
Procesmanager: Caspar Wortmann  – Ovidius \ Partner in vastgoed- en gebiedsontwikkeling B.V.
Locatie: Nieuwegein
Periode: 2012-2015
Omvang: uitbreiding 1.500 m2 winkelruimte
Team:  Jan Willem van der Sman, Lars Zwart, Kim van Zwieten, Michel Bruning

 

Dit artikel e-mailen... ...of afdrukken