volg ons op twitter! @ONBarchitecten

Het Nieuwe Werken bij SNS REAAL, Utrecht

  • 337607_afbeelding_07
  • 337607_afbeelding_10
  • 337607_afbeelding_16
  • 337607_afbeelding_26
  • 337607_afbeelding_37
  • 337607_afbeelding_40
  • 337607_afbeelding_46

Met het project SNS REAAL realiseert op ten noort blijdenstein een prachtig voorbeeld van Het Nieuwe Werken.

HNW (Het Nieuwe Werken) binnen SNS REAAL staat voor een diepgeworteld gedachtegoed. Een gedachtegoed, dat is vertaald op mentale (anders denken, anders gedragen), virtuele (ICT middelen en mogelijkheden) en het fysieke vlak (gebouwde omgeving). De kantooromgeving moet het ingrijpend gewijzigde nieuwe werkproces ondersteunen en faciliteren.

gebouw- onafhankelijk ontwerp

SNS REAAL is voornemens in al haar kantoren HNW te introduceren. Het ontwerp moet daarom te implementeren zijn in diverse verschillende kantoorlocaties.

Wij hebben na een intensieve oriëntatie binnen het concern een sfeer voorgesteld die uitdrukking geeft aan de wens naar een tijdloos, modern, fris, licht, jong interieur. Anders dan anders, verrassend en inspirerend. Gekozen is voor een lichte witte basis (zilvergrijs op de vloer, wit plafond met diffuse verlichting, witte vitrage) met een antracietgrijze kern als drager.

De dragers

In dit lichte casco staan losse ruimten gepositioneerd, de concentratieruimten en de felgekleurde (kleuren uit het SNS logo) teamruimten. Door de vrije opstelling van deze vaste dragers kunnen de losse werkplekmeubels er rondom gepositioneerd worden met voldoende akoestische absorptie en met behoud van zichtlijnen.

Elke afdeling krijgt een eigen oriëntatiegebied. De huiskamers op de vloeren worden allemaal anders ingericht zodat er binnen de grote drager ruimte blijft voor individuele herkenning en beleving.

De kleurstelling van het losse meubilair is rustig gehouden omdat de differentiatie in type aangeboden werkplekken groot is. Ook worden bureaus hergebruikt zodat het totale nieuwe meubilairpakket op deze wijze toch als een geheel wordt ervaren. Zo blijft de werkomgeving ondanks het open karakter in de beleving rustig.

Opvallend is de opgedikte kernwand waardoor diepe nissen gemaakt konden worden die plaats bieden aan alle losse elementen: lockers, garderobe, prikbord, kasten en greenwalls

Bijzonder is dat door HNW concept het interieur vast is maar het de medewerk(st)er is die zich flexibel door de kantooromgeving beweegt.

De eerste fase

HNW wordt als eerste in het hoofdkantoor van SNS REAAL aan de Croeselaan te Utrecht geïmplementeerd. Het totale complex is 29.000 m2 groot, verdeeld over een hoogbouw en een laagbouw gedeelte.

Het gebouwonafhankelijk ontwerp werd ingepast in het bestaande verhuurkantoor. Zo werd voor het plafond met de wensen en eisen vanuit de gebouweigenaar en de installatieadviseur een creatieve oplossing gemaakt die aansloot bij de sfeer uit het referentieontwerp.

Ook werd de exacte invulling bepaald van de facilitaire zaken (service unit, pantry) en bijzonder vergadermeubilair.

Het vervolg

De eerste etage van de Raad van Bestuur en Directies is in december 2010 opgeleverd. Het gebouw blijft in gebruik dus zal in fases getransformeerd worden. Momenteel is het ontwerp van de Plaza, het centrale ontvangst-, ontmoetings- en overleggebied gestart. Na een eerste evaluatie van de gerealiseerde verdiepingen kunnen verbeteringen en aanpassingen meegenomen worden in de verdere uitrol.

 

Project: Het Nieuwe Werken bij SNS REAAL
Opdrachtgever: SNS REAAL
Locatie: Utrecht
Periode: 2010-2012
Omvang: 29.000 m2 bvo
Team: Milee Herweijer, Sypko Domela Nieuwenhuis, Svend van de Velde, Melvin Doornebosch, Remy Jansen



Dit artikel e-mailen... ...of afdrukken