volg ons op twitter! @ONBarchitecten

NoM renovatie 48 flatwoningen, Camera Obscuradreef, Utrecht

  • flat met toekomst – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs–2
  • flat met toekomst – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs–3
  • flat met toekomst – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs–6
  • flat met toekomst – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs–7
  • flat met toekomst – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-1963
  • flat met toekomst – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs–5
  • flat met toekomst – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs–4
  • gerenoveerde flat met nieuwe verschijningsvorm-

Op 10 december 2015 is door Mitros het consortium Nieuw Utrechts Peil als winnaar uitgeroepen in het selectietraject FlatMetToekomst. Nieuw Utrechts Peil is de naam van het samenwerkingsverband tussen bouwer VIOS, adviseur Nieman en ons architectenbureau.

Het project Flatmettoekomst heeft als doel om een renovatieconcept te realiseren volgens het Nul- op- de- Meter principe voor de naoorlogse Intervam flats van Mitros. Inmiddels is de bouw van een pilot van 8 portiekwoningen aan de Camera Obscuradreef in Utrecht gestart naar ontwerp van Nieuw Utrechts Peil. Na een jaar monitoring volgt de rest van het gebouw en zal het concept genaamd Keep it Simple verder worden uitgerold.

Het concept

Keep it Simple is een integraal renovatieconcept voor flatwoningen. Het innovatieve concept was het winnende antwoord op een door Mitros uitgeschreven prijsvraag om Intervam flatwoningen tot Nul op de Meter te renoveren. Met dit unieke renovatieconcept kunnen flatwoningen tot elk gewenst ambitieniveau worden gerenoveerd. Waarbij de gebouweigenaar volledig wordt ontzorgd.

De vraag

Woningcorporatie Mitros vroeg eind 2015 aan de markt om een projectoverstijgend renovatieconcept te ontwikkelen en te realiseren voor Intervam flatwoningen. Volgens het uitgangspunt van Nul-op-de-Meter en voor maximaal € 65.000,-, inclusief keuken, badkamer en toilet. De Utrechtse bedrijven VIOS Bouwgroep, Op ten Noort Blijdenstein Architecten en Adviseurs en Nieman Raadgevende Ingenieurs gingen deze uitdaging aan. In de combinatie Nieuw Utrechts Peil ontwikkelden we het winnende Keep it Simple renovatieconcept. Met een praktische en pragmatische toepasbaarheid en een flexibele, modulaire opbouw.

Intervam

Het ‘systeem Intervam’ is vanaf 1959 ontwikkeld door het Utrechts bouwbedrijf Intervam BV. Voor de fabricage van vloeren, wanden en galerijplaten beschikte de bouwer destijds over drie eigen fabrieken. Tot in de jaren zeventig zijn er in Nederland 14.000 woningen gebouwd met deze snelle montage-bouwmethode, waarvan alleen al 6.500 in Utrecht.

Ons antwoord: Keep it Simple renovatieconcept

Om een projectoverstijgende aanpak te realiseren is gekozen voor een conceptaanpak, met een modulaire opbouw. Het gemak voor de opdrachtgever staat hierbij voorop, omdat op basis van zijn ambities en wensen snel de optimale aanpak wordt bepaald. De eigenaar wordt tijdens het renovatieproces volledig ontzorgd en heeft maximaal gemak in beheer en onderhoud. Nul-op-de-Meter maar ook label A of B zijn nu binnen handbereik! Keep it Simple dus. Zoals welstand Utrecht heeft aangegeven brengen wij de architectuur van de flat terug naar de jaren 60. Dit is een enorme uitdaging vanwege de grote glasvlakken, de koudebruggen en het relatief geringe dakvlak waar PV cellen kunnen worden geplaatst. Door slim isoleren, scherp te rekenen en met vaste hand te ontwerpen is dat gelukt! Wij hebben ook laten zien dat het mogelijk is om de verschijningsvorm geheel te veranderen, wellicht is dit een prachtige kans voor gemeentes die een andere benadering hebben bij de renovaties van intervam flats.

Keep it Simple drukt ook onze doelstelling uit om een eenvoudig bedienbare woning te maken voor alle bewoners in de sociale huur. Met een optimaal wooncomfort: veilig, gezond en comfortabel. Met het absolute minimum aan hinder bij renovatie in bewoonde staat.

De naam Keep it Simple is ook een saluut aan Intervam, met haar ogenschijnlijk simpele stapelbouw, die o zo slim en mooi is bedacht en gemaakt. Zo pakten wij ook deze moeilijke puzzel aan met een op het oog simpele oplossing.

Keep it Simple in de praktijk

In de zomer 2016 is gestart met de uitvoering van het eerste Keep it Simple project in Utrecht. Mitros en Nieuw Utrechts Peil willen deze innovatieve aanpak graag delen met de markt. Op de website mitros.nl/flatmettoekomst leest u de vorderingen en het laatste nieuws.

 

zie ook: publicatie in Corporatiebouw april 2016

zie ook: reportage NOS journaal

project: NoM renovatie 48 flatwoningen

locatie: Camera Obscuradreef, Utrecht

Opdrachtgever: Mitros

omvang: 48 flatwoningen

Periode: 2015-2016

Team: Lars Zwart, Michel Bruning, Daniël Grobecker, Hendrik Metselaar

Dit artikel e-mailen... ...of afdrukken