volg ons op twitter! @ONBarchitecten

SNS Reaal – de Plaza

  • SNS Plaza Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-58
  • SNS Plaza Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-62
  • SNS Plaza Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-63
  • SNS Plaza Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs–2
  • SNS Plaza Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-11
  • SNS Plaza Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-15
  • SNS Plaza Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-27
  • SNS Plaza Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-29
  • SNS Plaza Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-35
  • SNS Plaza Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-37
  • SNS Plaza Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-44
  • SNS Plaza Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-52
  • SNS Plaza Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-
  • SNS Plaza Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-70
  • SNS Plaza Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-77
  • SNS Plaza Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-78

De Plaza moest een plek worden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, vergaderen, samenwerken, eten of zich rustig afzonderen. Interactie, openheid en transparantie stonden centraal. Deze uitgangspunten zijn vertaald naar een ruimtelijk concept door in het bestaande gebouw zoveel mogelijk lange zicht- en looplijnen te creëren. Om ‘contact’ tussen de eerste 3 verdiepingen te kunnen maken zijn 2 vides geïntroduceerd. Zo krijgt men in perceptie één grote ruimte, die toch uit drie werelden bestaat. Ook zijn er bruggen tussen de twee bestaande kantoorgebouwen gemaakt, waardoor de panden op het niveau van de Plaza met elkaar verbonden zijn.

Om in zo’n open en meanderende ruimte voldoende geborgenheid en oriëntatiepunten te bieden, zijn er verschillende sferen gecreëerd. De begane grond is de dynamische vloer. Je vindt hier vloeiende, ronde vormen waar je doorheen laveert als de stroming van een rivier. Deze dynamiek past bij een ‘entreeruimte’. De tweede verdieping wordt de rustigste vloer. Die rust wordt bereikt met veel groen en hoekige vormen. Hierdoor ontstaan coulissen waarin men zich kan afzonderen. Een karakteristieke werkruimte op deze verdieping is de ‘bibliotheek’.  Deze is gebaseerd op de klassieke plattegrond van een kathedraal  met midden- en zijschepen en een grote boekenkast als achtergrond. Door de rustige uitstraling van de ruimte gaat men vanzelf fluisteren. Op de eerste etage, de tussenverdieping, bevinden zich plekken om te eten, brainstormen en inspiratie op te doen. Voor deze vloer hebben we gezocht naar spannende nieuwe, vrije vormen. Hier is bijvoorbeeld een uitklapbare pingpongtafel als vergadertafel te vinden. We willen mensen faciliteren om gek te doen en out-of-the-box te denken. Het restaurantgedeelte is zo ingericht dat het op ieder moment van de dag als inspirerende ontmoetingsplek gebruikt kan worden. De eilandcounter met haar met stof beklede, wulpse en organische vormen dient ook voor de nodige geluiddemping in de ruimte.

Vorm vloeit voort uit functie, maar dan anders…

 

Project: Herinrichting Plaza – Hoofdkantoor SNS Reaal
Locatie: Utrecht
Opdrachtgever: SNS Reaal
Periode: 2010 – heden
Team: Marco Romano, Milee Herweijer, Mark van Miltenburg
 



Dit artikel e-mailen... ...of afdrukken