volg ons op twitter! @ONBarchitecten

SNS Reaal- Het Kristal

  • Het Kristal SNS Reaal Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-75
  • SNS Reaal Kristal Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-56
  • Het Kristal SNS Reaal Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-12
  • Het Kristal SNS Reaal Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-15
  • Het Kristal SNS Reaal Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-22
  • Het Kristal SNS Reaal Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-85
  • Het Kristal SNS Reaal Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-57
  • Het Kristal SNS Reaal Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-56
  • Het Kristal SNS Reaal Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-
  • SNS Reaal Kristal Utrecht – op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs-67

De opgave was om “het nieuwe werken” binnen de organisatie van SNS Reaal te implementeren en hun hoofdkantoor daarop af te stemmen. In overleg met Veldoen en Company hebben wij het gebouw verdeeld in verschillende zones waarvan de eerste drie verdiepingen, de ‘Plaza’, één van de belangrijkste is.

De ‘Plaza’ is ingericht als een schakeling van ruimtes. Hier kunnen verschillende activiteiten in een dynamische omgeving plaatsvinden. Deze verdiepingen worden gekenmerkt door een grote variatie aan functionaliteiten en ruimte eigenschappen. Essentieel voor het slagen van een dergelijk programma is het visueel en fysiek verbinden van de verschillende vloeren en gebouwdelen. De twee kantoorgebouwen waren slechts verbonden door een glazen smalle gang op de begane grond. Om op deze verdieping een centraal gelegen koffiecorner (Bacchi) te kunnen realiseren, is de “footprint” van de bestaande gang met circa 2,5 meter verbreed. Het was  ook de wens van de huurder om de Plaza als één geheel te  laten functioneren. Hiervoor waren een tweetal bruggen gewenst met een trap ertussen.

Wij hebben ervoor gekozen deze drie lagen in één volume samen te laten vallen. Deze ‘serre’ volgt in doorsnede de maat van de functie: aan de bovenzijde smal en op de begane grond breder. Het is ‘gedilateerd’ en autonoom ten opzichte van de bestaande hoofdgebouwen. Het geheel is demontabel en volledig her te gebruiken: het volume is aan een tweetal verdiepingshoge stalen vakwerkspanten aan de hoofdconstructie van de bestaande bouwdelen opgehangen. De knikken, veroorzaakt door de plastiek, zorgen voor een caleidoscopisch effect, waarbij de omgeving op een zeer verrassende manier weerspiegeld wordt. Het serreachtige bouwdeel is voorzien van een groen dak (voor het vertragen van regenwater en thermische massaopslag). Aan de zuidzijde zijn de gevels uitgevoerd in glasprofielen gevuld met translucente isolatiewol. Kiwiplanten, die aan een RVS gespannen net kunnen groeien, zorgen in de zomermaanden voor schaduw. In het interieur is vooral duurzame bamboe toegepast voor de brugdelen, parket en bar.

‘De meest geliefde plek in het hoofdkantoor van SNS Reaal!’ aldus de opdrachtgever.

Het resultaat is een staaltje van integraal ontwerpen voor dit iconisch bouwdeel. In de nieuwe opzet wordt de gebruikers van deze verbinding een overzicht geboden van de mogelijkheden van de Plaza. Op deze plek wordt duidelijk meer dan alleen een fysieke afstand overbrugd. Hier worden kansen gecreëerd om elkaar te ontmoeten in een verrassende omgeving. Het toegevoegd volume past binnen het bestemmingsplan voor deze locatie en voegt zich bescheiden en autonoom naar de bestaande gebouwdelen.

 

Project: Het Kristal
Locatie: Utrecht
Opdrachtgever: SNS Reaal
Periode: 2011-2013
Team: Marco Romano, Frank de Heus, Ernst Haagsman
 
Dit artikel e-mailen... ...of afdrukken