De Bazel

Oorspronkelijk in 1919 door architect Karel de Bazel ontworpen vanuit de ideeën van theosofie en esoterie. Volgens deze stromingen zorgen kunst, mythen en symbolen voor het overdragen van ‘hogere’ kennis en waarheden. Het gebouw de Bazel is ontworpen vanuit het idee dat het licht spreekt voor eenwording met het goddelijke. Licht werd daarom in het originele ontwerp al benadrukt.

Vanuit die interesse hebben wij voor dit rijksmonument een licht, ruimtelijk en helder verbeterplan voor de entrees ontworpen. Direct achter de winkelpui bevind zich een twee verdiepingen hoge ruimte. Op de bel-etage bevind zich boekhandel de Bazel. Midden in de ruimte hebben wij een trap, in een boekenkast met historische en bijzondere boeken, geplaatst. Het bordes van de trap is verlengd en beweegbaar gemaakt om als hefplateau voor minder validen te dienen.  De boekhandel is direct bij de entree betrokken door de opstelling van een nieuwe balie, die tevens dienst doet als kaartuitgifte voor de tentoonstellingszaal. Deze balie valt op door haar afwijkend materiaalgebruik maar is tegelijkertijd in harmonie met de bestaande elementen. Achter de noordelijke voormalige winkelpui ligt op de bel-etage het café van het Stadsarchief. Door het café uit te breiden in de voormalige winkelruimte is een levendige, uitnodigende sfeer naar de Vijzelstraat gecreëerd. In deze ruimte is een nieuwe trap geplaatst en het bordes is zo groot gemaakt dat een aangename zitruimte voor cafébezoekers is ontstaan. Door de aanwezige dubbele vloer op de begane grond te ontdekken en te benutten, hebben wij onder de trap een extra zitje kunnen realiseren. Het toegevoegde bar-element, ontworpen volgens dezelfde uitgangspunten als de balie bij de boekwinkel, herbergt een aantal functies die niet optimaal in de bar waren opgenomen.

 

Project: Entreeverbetering Stadsarchief De Bazel

Locatie: Amsterdam 📍

Opdrachtgever: Stadsarchief Amsterdam