Het dak van de nieuwe businesslobby is genomineerd voor het Dak van het Jaar 2019 in de categorie platte daken.
 
Bisonspoor is een woon-. werk-, winkel- en recreatiecentrum in Maarssen. Grote delen van het multifunctionele complex ondergaan een transformatie, waaronder de winkels. Ook komt er een toren voor 250 woningen. Een iconische businesslobby verbindt een nieuwe parkeergarage met de vernieuwde kantoren.
De dakconstructie van de businesslobby bestaat uit twaalf liggers van Europees larikshout met een interne radius van 2811 mm. stalen liggers en stalen windverbanden daartussen. De gebogen spanten zijn schuingeplaatst ten opzichte van elkaar en hebben een maximale doorsnede van 200 bij 800 mm en een doorsnede van 200 bij 300 mm bij het uiteinde van het dak. Aan de noordzijde rusten deze , houten liggers via stalen verankeringen op de betonvloer ter hoogte van kantoorlaag 1 . Aan de zuidzijde rusten de spanten op schuingeplaatste stalen kolommen.

LICHT, OPEN, CIRCULAIR EN GROEN

 

Op ten noort blijdenstein architecten kreeg de opdracht om een lichte en ruime verbinding te maken op het dak van het bestaande winkelcentrum tussen de nieuwe parkeergarage en het vernieuwde Business Center.

“De vorm van de lobby is ontstaan uit structurele en technische uitgangspunten, rekening houdend met oriëntatie, flexibiliteit en functionaliteit”, zegt architect Marco Romano. “we ontwierpen een constructie die de afstanden tussen de kolommen (1,2 meter) elegant overbrugt, bestaande uit aan elkaar gekoppelde houten spanten, gesteund door dubbele V kolommen.”

Spanten en kolommen vormen samen een stabiel systeem. De openingen daartussen zijn gevuld met luchtkussens die een maximale lichttoetreding garanderen. De dakoverstekken op het zuiden. in combinatie met de lamellenzonwering en de schuine glaspui, minimaliseren de opwarming van de ruimte. Het sedumdak op de dichte gedeeltes vertraagt regenwater en biedt extra massa aan de constructie op de zonzijde.
Het gebouw is volledig demontabel en de materialen zijn herbruikbaar. Circulair dus. De sfeer en het binnenklimaat zullen mede bepaald worden door uitbundige vegetatie: onder andere een greenwoI van ongeveer 36 meter lang en drie bomen van ongeveer vijf meter hoog: Het architectenbureau maakte vaker plannen met textiele doeken en ETFE folies.

“Onze ontwerpen met luchtkussendaken waren nog niet tot uitvoering gekomen. behalve de driehoekige lichtkoepels in de verbindingsbrug van de parkeergarage, die een aantal maanden eerder waren gerealiseerd.”

Dit jaar op 25 september wordt bekend gemaakt wie zich Dak van het Jaar mag noemen.

tekst uit: Roofs mei 2019

Foto’s: Harry Noback Fotografie

bellen
route