101 appartementen Leidsche Rijn Centrum

Als onderdeel van het door Jo Coenen ontworpen Leidsche Rijn Centrum hebben wij het ontwerp gemaakt voor een woongebouw met 101 sociale huurappartementen op kavel B1 aan de Grauwaartsingel (tegenover Brasserie Grauwaart).

BAM Wonen heeft voor deze ontwerp en bouw opgave twee architectenbureaus gecontracteerd. Lars Zwart van ONB architecten heeft de gevels ontworpen van de westelijke helft van het gebouw, Tanja Buijs-Vitkova van architectenbureau Aiscube uit Amsterdam heeft de gevels van de oostelijke helft van het gebouw ontworpen.  Deze tweedeling van het gebouw en de uitwerking door verschillende architecten is een voorwaarde van de supervisor.

lees meer....

De twee gebouwen staan schouder aan schouder. Er zijn interessante verschillen tussen de gebouwen die elkaar versterken. Lars Zwart heeft gekozen voor een lichte kleurstelling: zijn uitgangspunt is een redelijk vlakke gevel met subtiele ornamenten op een uitgesproken klassieke plint. Tanja Buijs heeft gekozen voor een gelaagde gevel in een warm rode kleurstelling op een minder opvallende plint.

Het licht grijze gebouw aan de Grauwaardsingel is een verdieping hoger dan het rode gebouw aan de Londonstraat. Dit geeft meer allure aan de Grauwaardsingel en er komt meer licht in de smalle Londonstraat.

De stedelijke plint rondom het gebouw is twee lagen hoog. Om aan de stedenbouwkundige eisen te voldoen hebben wij alle woningen in deze plint een voordeur gegeven aan het trottoir. Deze maisonnette woningen zijn echter ook bereikbaar vanaf de galerij op de 1e verdieping. De uitstraling van de plint is stedelijk en sluit aan bij de naastgelegen plinten met winkelruimten. De stedelijke plinten zijn uitgevoerd in architectonisch beton.

Het rode gebouw, ontworpen door Tanja Buijs-Vitkova kent een subtiele gelaagdheid en spel van texturen in metselwerk. De bewoners kunnen in alle Franse balkons bakken neerzetten met bloemen. Dit geeft sfeer en herkenning aan de gevel. De voordeuren in de stedelijke plint van het rode gebouw zijn voorzien van een ornament boven de voordeur die eigenheid geeft aan het huis.

De bovenste laag van elk gebouw is teruggeplaatst van de voorgevel (de stedenbouwkundige kroon). Bij het licht grijze gebouw is deze kroon opgebouwd uit een donkerder en sterk verticaal geribbeld metselwerk, als contrast met het lichte en vlakke lijf van het gebouw. Bij het rode gebouw is de kroon gemaakt van dezelfde steen als het lijf, met een spel van verschillende metselverbanden.

 

Project: 101 appartementen Leidsche Rijn Centrum

Locatie: Grauwaartsingel📍

Opdrachtgever: BAM Wonen, Woningcorporatie Mitros

bellen
route