33 energienul woningen, Leidsche Rijn

Dit stedelijke woonblok is gelegen aan de entree van de wijk Leidsche Rijn komende vanaf de A2/Jaarbeurs en de stad Utrecht. Het realiseren van een aansprekend gevel front aan de stedelijke ontsluitingsweg, de Hogeweidebaan, is daarom van zeer groot belang, dit is de eerste kennismaking met de wijk.
Wij hebben er daarom voor gekozen de woningen aan de Hogeweidebaan smal (4.8 meter) en hoog (4 lagen) te maken. De plattegronden gaan er van uit dat het wonen op de onderste twee bouwlagen plaatsvindt: de keuken beneden en de woonkamer op de verdieping. Vanuit de woonkamer is er een mooi uitzicht over het tegenover gelegen Park Voorn.
lees meer....
Het wonen over twee lagen komt in de architectuur tot uitdrukking met een wit gekeimd gemetseld kader. Deze kaders geven de stedelijke wand allure en vormen de relatie met de naastgelegen blokken. Boven de kaders bevindt zich een abstract reliëf van metselwerk met smalle vensters, waar achter de slaapkamers zijn gelegen.

De woningen aan de twee zijstraten zijn familie van de woningen aan de Hogeweidebaan, maar ze zijn iets minder stedelijk vormgegeven, uitgaande van twee lagen met een kap. Een drietal keren per straat hebben wij de gemetselde gevel verhoogd zodat er een soort drielaagse erker ontstaat. De erkers vormen een variant op het thema van het gemetselde reliëf van de bovenste twee verdiepingen van de woningen aan de Hogeweidebaan. Aan de Hogeweidebaan is het reliëf abstract, in de zijwegen is het reliëf meer figuratief en herkenbaar als erker. De detaillering van de kozijnen is bijzonder, soms zijn ze in het voorvlak van het metselwerk gelegen, soms juist verdiept. Er ontstaat een spel van witte kaders, een ingemetselde witte buitenverlichting met huisnummer en een gelast stalen leuning als afscherming van de privé zone voor het huis.
De woningen zijn EnergieNul en als optie NulOpdeMeter (NOM). De GPR score is gemiddeld een 8.

 

Project: 33 energienul woningen, Leidsche Rijn Utrecht

Locatie: Utrecht  📍

Opdrachtgever: Janssen de Jong Ontwikkeling, Utrecht

bellen
route