LEVELS: 70 woningen in Leidsche Rijn Centrum

Het plan LEVELS omvat de ontwikkeling en realisatie van circa 70 woningen in 37 verschillende typen in de wijk Leidsche Rijn Centrum Oost in Utrecht. Het plan bestaat uit gevarieerde samengestelde bouwblokken met stedelijke allure en binnentuinen met een zeer groene, ecologische uitstraling, een grensverleggende ambitie op het gebied van duurzaamheid en gezonde verstedelijking, die volledig aansluit op het thema Healthy Urban Living van de gemeente Utrecht.

De woningen hebben gemiddeld een EPC van -0,5 en een gemiddelde GPR score van 8,5. Met de overcapaciteit die PV panelen opwekken, hebben bewoners de mogelijkheid om gemiddeld circa 10.000 tot 15.000 klimaatneutrale kilometers per huishouden per jaar te rijden.

lees meer....
De lat in dit plan ligt duidelijk hoger dan elders in Leidsche Rijn, temeer omdat er naast de gevarieerde opbouw, de bijzondere ruimtelijkheid en de rijke detaillering van de woningen ook nog eens een grensverleggende ambitie op gebied van energiegebruik en gezondheid is neergelegd.

Janssen de Jong heeft een groot team van architecten en adviseurs gecontracteerd voor deze opgave. ONB is als leading architect verantwoordelijk voor de complete en complexe verkaveling van de 4 bouwvelden. De woningen zijn, naast ONB architecten, ontworpen door twee andere architectenbureaus; Faro architecten en Hilberink Bosch Architecten, een zeer prettige en inspirerende samenwerking! Landschapsarchitect Okra heeft gewerkt aan de binnentuinen en de stoepzones. Merosch adviseurs heeft geholpen om de energie ambitie te kunnen invullen en Alba Concepts heeft de duurzaamheid en circulariteit vorm en maat gegeven.

Architectuurconcept

Wij zien de bouwblokken van het plan als bonbons: de buitenzijde is stevig en klassiek vormgegeven in de tonen rood-bruin met een paar accenten in wit en grijs. Dit is een formele wereld die er rijk gedetailleerd en statig uitziet en helemaal aansluit bij het grotere geheel van het nieuwe stadscentrum met stedelijke allure.

De binnenzijde van de bouwblokken is zacht, veranderlijk en vol van smaak en geur. Dit is een wereld voor de zintuigen: er is stilte, schone lucht, een schitterende tuin met ruisende ratelpopulieren, geurende bloemen en er zijn luchtzuiverende planten. Er zijn vlinders en bijen, kinderen die spelen en volwassenen die genieten van een glaasje wijn op het terras na een dag werken.

Eigenlijk is dit het ultieme wonen..

De verkaveling

De stedenbouwkundige eisen, de marktvraag, de schuine ligging van het terrein in combinatie met de gewenste parkeeroplossing maakt het geheel een zeer complexe puzzel. Plinten van 4,5 tot 6 meter hoogte met schitterende vides en erkers geeft het geheel veel allure.

De woningen zijn uitgezet op een stramienmaat van 2.7 meter ten behoeven van de parkeerkelder. Er zijn woningen van 5,4 meter breed, maar ook ondiepe woningen van 8,1 meter breed en zelfs van 10,8 meter breed. Op de hoeken zijn verschillende bijzondere woningtypen ontstaan, bijv. extra grote woningen met een grote breedte (soms ruim 13 meter), geringe diepte (minimaal 4 meter), beneden-bovenwoningen of appartementen. Tevens bieden deze woningen alle mogelijkheden om accenten te worden op de straathoeken.

De parkeergarages

Er is één toegang tot de parkeergarage en er is vanuit de garage alleen een route naar de woningen via de binnentuin. Dit is een bewuste en wellicht ideologische keuze. Alle bewoners die hun auto of fiets in de garage hebben geparkeerd lopen via een mooi vormgegeven, hellend pad naar hun achterdeur. Dit zorgt ervoor dat men vaker de buren en blokgenoten ziet en spreekt, het bevordert de sociale veiligheid in de binnentuin en garage en is bovendien gezond voor lijf en leden.

Woningen

Met de bijzondere verdeling van het wonen over drie lagen geven wij ruimte aan een de veranderende behoeften in het leven van de bewoners. De bewoners zijn vaker verdeeld over het huis en doen verschillende dingen onafhankelijk van elkaar. De TV is steeds minder ´het haardvuur´ waar het gezin omheen te vinden is. Iedereen kijkt op een eigen apparaat naar eigen programma´s, doet huiswerk en thuiswerk. Sommigen willen muziek, anderen juist stilte. De woningen die wij hebben ontworpen geven aan elk gezinslid een eigen plek om zich prettig te voelen en natuurlijk ook plaatsen om dingen samen te doen. Met deze benadering zijn de woningen ook levensloopbestendig en flexibel.

De binnengevels van elk blok

De gevels zijn ontworpen vanuit één concept: circulariteit. Alle gevels zijn voorzien van verticale houten delen die mogen vergrijzen. Er wordt geen milieubelastende verfstof toegevoegd (bio-based). Tussen de latten is een open ruimte zodat het geluid in het achterliggende isolatiemateriaal kan worden gedempt. Geluidsoverlast vanuit de tuinen wordt hiermee beperkt. De houten delen kunnen eenvoudig worden verwijderd. Er kan daarmee later gemakkelijk een uitbouw worden gemaakt. Ook de kozijnen van de achtergevel zijn ´los neembaar´ gedetailleerd. In de toekomst kunnen ze worden vervangen en wellicht elders hergebruikt. Achter de planken is ook ruimte voor prefab nestkasten voor vogels of vleermuizen.

Onderdeel van de binnengevels is ook een rondgaande pergola met daar op geïntegreerde. Deze pergola is ontworpen als verbindend element in de binnenhof en kan worden gebruikt als ondersteuning voor extra zonnepanelen. Aan de zijde van de terrassen is een gaas opgenomen dat wordt begroeid met een klimop; minder onderhoud, gedempte akoestiek, schone lucht en warmteopname zorgen voor het welbevinden van de bewoners!

Project: Energiek; 70 woningen Leidsche Rijn Centrum oost

Locatie: Leidsche Rijn 📍

Opdrachtgever: Janssen de Jong Projectontwikkeling B.V.

bellen
route