Appartementen, De Groene Tuinen Driebergen

In samenwerking met Han van Zwieten Architecten hebben wij de selectie gewonnen voor het ontwerp en de realisatie van 113 huurwoningen, 119 koopwoningen en een ecologisch groengebied aan de Lange Dreef in Driebergen. Het gebied wordt ontwikkeld met een zeer hoge duurzaamheidsambitie, geformuleerd door een GPR van gemiddeld 8,5 waarbij GPR-energie  4 maal weegt.  Volgens het principe van de Trias Energetica is het energiegebruik beperkt: een slim ontwerp met hoogwaardige isolatie (Rc =5), maximale toepassing van pv cellen, toepassing van luchtwarmtepompen en CO2 gestuurde ventilatie zijn de sleutel tot de oplossing.  Wij hebben de ontwerpen in Revit (BIM) uitgewerkt. Ook dit heeft ons goed geholpen om de hoge ambities vast te houden!
lees meer....
De appartementengebouwen bevinden zich in de twee grote groene doorsteken tussen de Lange Dreef en een nieuw aangelegd ecologische groengebied. Om te voorkomen dat de gebouwen obstakels vormen die de gewenste zichtrelatie verstoren, zijn de appartementen als abstracte volumes ontworpen met inpandige balkons. Wij hebben ervoor gekozen het maximale grondvlak te gebruiken en op de vier hoeken een erker te plaatsen die één meter buiten het grondvlak steekt. Met deze ingreep geven we de gebouwen richting en geleding. De erkers bevatten de loggia’s van de appartementen en een deel van de woonkamers van de groepswoningen.

De entree van de gebouwen is gelegen op 1.5 meter boven het maaiveld (de koopappartementen zijn wat hoger aangelegd vanwege grondwater- en vergunningsproblematiek). Dit niveau is te bereiken met een brede trap en een hellingbaan (hefplateau bij de koopappartementen). De entree is opgenomen in een met houten louvres bekleed tussenlid in de bouwmassa. Deze louvres zorgen voor een geleding van de gemetselde volumes en geven een natuurlijke uitstraling. De gemetselde gevels zijn geperforeerd met houten kozijnen van verschillende grootte.

De plattegronden zijn per gebouw en per verdieping sterk afwijkend. De draagstructuur is zo opgezet dat het mogelijk is om per verdieping drie, vier, vijf of zes appartementen te realiseren.

Project: 32 sociale huur appartementen (deels groepswonen), 32 koop appartementen

Locatie: Lange Dreef, Driebergen📍

Opdrachtgever: Janssen de Jong BV

bellen
route