Appartementengebouw & patiowoningen Frankenhuisterrein, Haaksbergen

De textielindustrie heeft een grote rol gespeeld in Haaksbergen. In het centrum bevinden zich grote terreinen die bebouwd zijn met fabrieksgebouwen die de laatste decennia in onbruik zijn geraakt. Zo is ook het Frankenhuisgebied ontstaan; als leegte na de sloop van het oude Frankenhuis fabriekscomplex.
Ons bureau heeft in 2004 het stedenbouwkundig plan gemaakt voor de herontwikkeling van het gebied en zijn later als architect gevraagd een aantal appartementengebouwen en grondgebonden woningen te ontwerpen.

Het concept is toen bedacht naar analogie van een in papier verpakt boeket bloemen: neutraal aan de randen en met meer kleur en uitbundige vormen in het midden. Feitelijk bestaat het plan uit een omlijsting van vrij traditionele woningen die als een zoom het gebied omsluit en een aantal vrij geplaatste en meer abstracte gebouwen gelegen binnen de lijst. Deze zijn door ons bureau ontworpen; een blokje met seniorenwoningen en een appartementengebouw. Dit thema vormt de opmaat naar de ontwikkeling van een nog groter aanliggend gebied.

lees meer....
Het plan heeft er lang over gedaan om tot realisatie te komen. In 2015 zijn de patiowoningen gerealiseerd en In 2019 is uiteindelijk het appartementengebouw gebouwd. Architectonisch hebben de gebouwen veel verwantschap, in schaal zijn ze erg verschillend. Het metselwerk bestaat uit een vrij lichte gemêleerde steen, accenten in de vorm van gemetselde kaders zijn wit geschilderd. Dakopbouwen zijn opgebouwd uit een naturel plaatmateriaal met een reeks red Cedar balken die zullen vergrijzen.
Project: Appartementen en Patiowoningen Frankenhuisterrein

Locatie: Haaksbergen 📍

Opdrachtgever: Dura Vermeer Bouw, Hengelo

bellen
route