30 atelierwoningen Leidsche Rijn

De atelierwoningen zijn gelegen in een oude hoogstam kersen boomgaard, ooit onderdeel van het groene tuinders gebied ten westen van Utrecht. De woningen zijn vormgegeven als drie grote houten schuren. Hiermee refereert architect Lars Zwart aan het landelijke verleden van Leidsche Rijn.
Vanuit de centrale entree –en expositie hal heeft de bezoeker toegang tot tien atelierruimten, ieder met een eigen wereld; het domein van de kunstenaar. De deuren van de ateliers kunnen worden opengezet zodat er één grote expositieruimte ontstaat. Boven de ateliers zijn de woningen gesitueerd. De boomgaard wordt gemeenschappelijk gebruikt. De drie schuren zijn begin 2011 opgeleverd.

 

lees meer....

Wij zijn er trots op dat wij met een budget voor 30 sociale huurwoningen zo’n mooie culturele broedplaats hebben kunnen maken in Leidsche Rijn. Door de woningen te ontwerpen als rug aan rug woningen zijn er bouwkosten bespaard, waardoor wij in elk gebouw een niet-gebudgetteerde centrale hal konden realiseren die als expositieruimte kan worden gebruikt.
Deze expositieruimte is direct toegankelijk vanaf de voordeur en loopt helemaal door het gebouw naar de achterdeuren en het dak. Er loopt zo een zichtlijn dwars door het gebouw en er komt daglicht van boven. De kunstenaars organiseren maandelijks een open ateliers dag. In de zomer wordt de boomgaard vaak onderdeel van de expositieruimte.

Project: 30 atelierwoningen Leidsche Rijn

Locatie: Utrecht 📍

Opdrachtgever: Woningbouwcorporatie Portaal

bellen
route