48 sociale huur woningen Bakhuizen van de Brinkstraat

Ons ontwerp voor de vervangende nieuwbouwwoningen aan de Bakhuizen van den Brinkstraat is tot stand gekomen na een architectenselectie tussen drie verschillende bureaus. De bureaus hebben alle drie een schetsontwerp gemaakt waarbij Portaal Ontwikkeling voor ons bureau heeft gekozen.

De belangrijkste criteria binnen de selectie waren eenvoud van de hoofdopzet (betaalbaar voor doelgroep), aansluiting bij de omgeving (architectuur) en passend binnen de stedenbouwkundige regels (hoogten en kap vorm). De uitgangspunten van het plan zijn in die zin dienend aan de opgave. Binnen deze randvoorwaarden hebben wij de woningen zowel stedenbouwkundig als architectonisch zo veel mogelijk meerwaarde gegeven. Het ontwerp benadrukt de kwaliteiten van de wijk en biedt de bewoners veel ruimte en woonkwaliteit.

lees meer....

Bij de start van het ontwerpproces hebben wij drie duidelijke doelen geformuleerd:

  1. Het moeten ruime woningen worden; bruikbaar, zonnig en zoveel mogelijk met een eigen tuin.
  2. De kwaliteit aan de entreezijde moet doorlopen naar het binnenterrein, het moet even prettig zijn om je fiets te stallen als om door de voordeur binnen te komen.
  3. Het gebouw moet helemaal passen in de wijk en het beste van de aanwezige jaren ’30 architectuur benadrukken.

Om binnen het beperkte budget niet alleen de eerste doelstelling, maar ook de tweede en de derde te kunnen bereiken, is gekozen voor een heel eenvoudige hoofdopzet. Deze opzet bestaat uit het maken van een beneden- en een bovenwoning. De benedenwoning heeft een eigen entree aan de straat en een tuin op het zuiden. De bovenwoning is bijzonder omdat de woonkamer in de kap is gesitueerd. De bewoner heeft zo een prachtig uitzicht over de stad. Omdat de afstand tot de achterburen beperkt is, hebben wij ervoor gekozen geen galerij of balkons aan het gebouw te hangen. De galerij is geïntegreerd in het gebouw en de bovenwoningen hebben een Frans balkon over de gehele breedte van de woning. Er zijn drie woonblokken gebouwd met deze opzet, die de knikken van de straat volgen.

Tussen de woonblokken zou een heel smalle spleet overblijven als de blokken helemaal zouden zijn doorgebouwd. Daarom is op de begane grond woonruimte weggelaten zodat daar een heel brede opening is ontstaan: een uitnodigende entree voor de bovenwoningen. Er is zo ook een doorzicht naar het achter gebied ontstaan. De ruimte tussen de blokken is vormgegeven als entreehal, compleet met bergingen, trap en lift. Het zonlicht schijnt een paar uur per dag door deze hal en is vanaf de straat zichtbaar. Wij vinden dit belangrijk omdat er op de voorgevel aan de Bakhuizen van den Brinkstraat bijna geen zonlicht valt.

Project: 48 sociale huur woningen Bakhuizen van den Brinkstraat

Locatie: Utrecht📍

Opdrachtgever: Portaal