43 koopwoningen, Berckelbosch Eindhoven

Op uitnodiging van Ballast Nedam Projectontwikkeling hebben een ontwerp gemaakt voor deelplan 3, bestaande uit 43 woningen waarvan 25 vrijstaande en 18 twee onder een kapwoningen. Het stedenbouwkundig plan is van Diederen Dirrix Architecten en geeft voor deelplan 3 een sterke nadruk aan de kapvorm: er zijn lage kappen of samengestelde schildkappen voorgeschreven.

Wij hebben een kapvorm voorgesteld die ons al langer fascineert en die wij ook hebben gebruikt in ons project ’t Zicht in Leusden. Deze kapvorm kom je tegen in veel oorspronkelijke jaren ’30 wijken, maar bijna nooit in retro wijken.

lees meer....

Er is een prachtige serie tekeningen van Jan Deckwitz waarin schematisch is aangegeven hoe vele kapvormen van schuren en boerderijen gezien kunnen worden als afgeleide vorm van de stolpboerderij. Door dit schilderij waren wij in staat om ook de typische kapvormen van de jaren ’30 woningen te benaderen als een groot piramide vormig dak waaruit als het ware stukken gesneden zijn (zie schematische weergave van dit schilderij rechts op de pagina). Vanuit dit besef hebben wij de kenmerkende kapvormen van de jaren 30 woningen als het ware opnieuw uitgevonden en ook nieuwe kapvormen bedacht die sterk verwant zijn met de oude. Op deze manier is er een samenhangende wijk ontstaan met veel verschillende woningtypes, vanuit de essentie van de jaren 30.

We hebben de oorspronkelijke details van jaren ’30 woningen goed bekeken en de essentie van deze details vastgehouden: kozijnen liggen bijna vlak met het metselwerk, de roedes zijn van hout en erg slank, de goten zijn smal en naadloos (geschilderd!) uitgevoerd. De voordeur is voorzien van een naadloos wit kader waarin bel, brievenbus, huisnummer en verlichting een mooie plaats hebben. Erkers, serres, garages en erf afscheidingen zijn allemaal in stijl ontworpen.

Dit zegt de opdrachtgever:

“Dit project bewijst dat de huidige kritische woonconsument de onderscheidende kwaliteit weet te waarderen die is verkregen door de stijlkenmerken uit de jaren ’30 eerlijk en consistent toe te passen. De constructieve en enthousiaste samenwerking heeft geleid tot een plezierig en snel proces.”

Peter Klevering, Ontwikkelingsmanager , Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij B.V. 

Project: 43 koopwoningen Berckelbosch

Locatie: Berckelbosch Eindhoven📍

Opdrachtgever: Ballast Nedam

bellen
route