24 woningen De Groene Tuinen, Driebergen

 

In 2012 hebben wij samen met architectenbureau Han van Zwieten de selectie gewonnen de voor de realisatie van 250 woningen aan de Lange Dreef in Driebergen. Bijzonder was dat er is geselecteerd op duurzaamheid en esthetiek: gevraagd was een plan dat voldeed aan alle esthetische en technische eisen en daarnaast een zo hoog mogelijke GPR score en een zo laag mogelijke EPC waarde behaalde. Ons plan liep toen voorop in de ontwikkeling van energetische en duurzame wijken.

De 24 koopwoningen bevinden zich aan de noordzijde van het plangebied, dichtbij de oude kern van Driebergen. Dat is voor ons de reden geweest om hier een relatie te zoeken met villa´s die in de periode 1860-1920 in en rond Driebergen zijn gebouwd in een stijl die sterk aan chalets doet denken. Zwitserland gold toen als ideale wereld met frisse lucht en mensvriendelijke waarden. Wij hebben een ontwerp gemaakt dat de kenmerkende geleding, vorm van de kap en ritmiek van de gevel (vakwerken) op een eigentijdse manier verbeeldt.

lees meer....
De gevel van de begane grond is gemetseld, de verdieping springt een beetje naar buiten en is gemaakt van stuckwerk. De verticale houten balken zijn voor de gevel geplaatst zodat deze diepte geven aan de gevel. Het dak is visueel opgedeeld in twee kappen zodat de dakvlakken steil kunnen worden, net als bij de villa´s uit begin 1900 in de omgeving.

Ons plan scoorde hoog met een aansprekend architectuurbeeld en een GPR score van 8.48 voor deze koopwoningen. De EPC komt uit op 0,4. Hoge isolatiewaarden, pv cellen en de toepassing van luchtwarmtepompen vormen de sleutel van deze uitkomsten.

Project:Woningen Lange dreef

Locatie: Driebergen📍

Opdrachtgever: Jansen de Jong Projectontwikkeling, Utrecht

Projectarchitect: Lars Zwart

bellen
route