Duurzaam restaurant in Leidsche Rijn

Als winnaar van de selectie voor een duurzaam restaurant in Leidsche Rijn heeft de gemeente Utrecht ons ontwikkelplan gekozen voor de verbouw en uitbreiding van het bestaande sluiswachtershuis aan het Amsterdam Rijnkanaal ter hoogte van het nieuwe Leidsche Rijn Centrum.

Dit Sluiswachtershuis uit de jaren 30 is al lange tijd geleden in onbruik geraakt en door velen vergeten. Binnen de stedenbouwkundige randvoorwaarden van Jo Coenen hebben wij een ontwerp gemaakt waarbij oud en nieuw samen kunnen uitgroeien tot een herkenbare en uitnodigende buitenplaats. Een plek om elkaar te ontmoeten, lekker te eten en uit te rusten in een groene omgeving, aan de voet van het drukke Leidsche Rijn Centrum.

lees meer....

De opdrachtgevers Melanie Louwers en Willem van Weert zijn net als architect Lars Zwart enthousiaste bewoners van Leidsche Rijn en konden samen precies de juiste toon vinden voor het ontwerp van het restaurant.

Het gebouw is met toepassing van PV als energiebron, een lucht-water warmtepomp als warmteopwekker en zeer goede isolatie energieneutraal gemaakt. Dit is uniek voor een restaurant!

De keuzes in het ontwerp zijn zoveel mogelijk circulair: we hebben zo min mogelijk materiaal gebruikt, de gekozen materialen hebben een lage milieu impakt en we hebben al rekening gehouden met de herbruikbaarheid van gebouw en materiaal.

Het is de ambitie dat het restaurant najaar 2020 opent met de naam: Buiten bij de Sluis.

Project: Restauratie sluiswachterswoning

Locatie: Leidsche Rijn 📍

Opdrachtgever: Fam. van Weert