Flatmettoekomst: renovatieconcept voor Intervam flats, Utrecht

 

Eind 2015 is door Mitros het consortium Nieuw Utrechts Peil als winnaar uitgeroepen in het selectietraject FlatMetToekomst. Nieuw Utrechts Peil is de naam van het samenwerkingsverband tussen bouwer VIOS, adviseur Nieman en ons architectenbureau.

Tot verbazing van velen is het ons na twee jaren van intensief rekenen, tekenen en uittesten gelukt om een goed werkende Nul-Op-de –Meter renovatie te realiseren binnen een voor Mitros acceptabel budget, gebruik makend van de Energie Prestatie Vergoeding. Daarbij hebben wij de architectuur van het gebouw weer de oorspronkelijke vitaliteit uit de jaren 60 gegeven. Grote glasvlakken in een streng ritme van slanke betonnen banden. Het project is in 2017 genomineerd voor de Gulden Feniks, de landelijke renovatieprijs van het Nationale Renovatie Platform. Dit project heeft ons in de frontlinie geplaatst van de energetische verduurzaming van de gebouwde voorraad.

In eerste instantie is er een pilot gebouwd van  8 portiekwoningen aan de Camera Obscuradreef in Utrecht volgens het concept van Nieuw Utrechts Peil. Na een jaar monitoring met een heel positief resultaat, zowel wat betreft de techniek als het gebruik door de huurder, zijn ook de overige 40 woningen van de flat verbouwd naar Nul- op- de- Meter.

Twee Intervam flats die deel uitmaken van hetzelfde stempel zijn op identieke bouwkundige wijze gerenoveerd naar label A++. Inmiddels heeft Mitros besloten om ook de naastgelegen flat met 80 woningen aan van Brammendreef NOM te renoveren naar ons ontwerp.

lees meer....

Woningcorporatie Mitros vroeg eind 2015 aan de markt om een projectoverstijgend renovatieconcept te ontwikkelen en te realiseren voor Intervam flatwoningen. Volgens het uitgangspunt van Nul-op-de-Meter, gebruik makend van de Energie Prestatie Vergoeding en voor maximaal € 65.000,-, inclusief keuken, badkamer en toilet. De Utrechtse bedrijven VIOS Bouwgroep, op ten noort blijdenstein Architecten en Adviseurs en Nieman Raadgevende Ingenieurs gingen deze uitdaging aan. Als combinatie Nieuw Utrechts Peil ontwikkelden we het winnende Keep it Simple renovatieconcept. Met dit renovatieconcept kunnen Intervam flatwoningen tot elk gewenst ambitieniveau worden gerenoveerd, waarbij NOM het hoogte niveau is en label A++ of label B gehaald worden met dezelfde bouwkundige schil, maar met minder installaties.

De Intervam flats zijn in 1959 ontwikkeld door het bouwbedrijf Intervam BV. Voor de fabricage van vloeren, wanden en galerijplaten beschikte de bouwer destijds over drie eigen fabrieken, onder andere in Utrecht. Tot in de jaren zeventig zijn er in Nederland 14.000 woningen gebouwd met deze snelle montage-bouwmethode, waarvan alleen al 6.500 in Utrecht.

Zoals welstand Utrecht heeft aangegeven brengen wij de architectuur van de flats terug naar hun vitale ontstaan in de jaren 60. Dit is een enorme uitdaging vanwege de grote glasvlakken, de koudebruggen en het relatief geringe dakvlak waar PV cellen kunnen worden geplaatst. Door slim isoleren, scherp te rekenen en met vaste hand te ontwerpen is dat gelukt!

 

Project: NoM renovatie 48 flatwoningen

Locatie: Camera Obscuradreef, Utrecht📍

Opdrachtgever: Mitros

“De Gulden Feniks 2017 had wat mij betreft uitgereikt moeten worden aan Flat met Toekomst, de perfect gerenoveerde portiekflat in de Utrechtse wijk Overvecht. Jarenlang hebben de Amsterdamse volkshuisvesters mij verzekerd dat zoiets absoluut onmogelijk is en nu blijkt dus dat zij hun huiswerk niet gemaakt hadden. Men heeft in Overvecht zelfs de sobere maar beeldschone architectuur hersteld. Een mijlpaal in de Nederlandse architectuurgeschiedenis.”

Vincent van Rossem in De Erfgoedstem

bellen
route