Gemeentehuis Albrandswaard

Gemeente Albrandswaard, bestaande uit de plaatsen Rhoon, Albrandswaard en Poortugaal, wil op een centrale locatie voor haar inwoners een “Huis van de Gemeente” bouwen. Via een architectenselectie, vraagt men niet om een stapel stenen, maar om een gemeentehuiskamer. Een plek waar inwoners, bestuurders en gemeentemedewerkers elkaar kunnen ontmoeten, samen kunnen werken en samen plannen kunnen maken.

Door de verdiepingsvloeren van het gebouw omhoog en omlaag te vouwen is het programma, zowel in het gebouw als buiten het gebouw, optimaal met elkaar verweven. De gevouwen vloer komt uit op het dak van het gebouw: hier bevind zich een uitzichtplein, vanwaar men uitzicht heeft over de groene omgeving en tevens toegang krijgt tot de maatschappelijke functies op de 2e verdieping. In het gebouw zorgt een centraal gelegen patio voor maximale transparantie en geeft het tussen de groene patiobeplanting door doorkijkjes naar de verdiepingen en de verschillende programmaonderdelen.

lees meer....
Het bovenste, zuidelijk georiënteerde deel van de patiogevel dat vol in de zon ligt, is uitgevoerd als zonneschoorsteen. Deze genereert trek voor de natuurlijke ventilatie in alle vertrekken. De benodigde zwarte achtergrond is een kleine energiecentrale van het gebouw met een batterij aan zonnecollectoren voorzien van een lichtkunstwerk. De patio en de zonneschoorsteen vormen samen het groene hart en de “longen” van het gebouw.

Het resultaat is een zeer open, toegankelijk en toekomstbestendig gebouw. De flexibele ruimte rond de patio is dankzij de open plattegrond op vele manieren in te delen. Daarnaast functioneert de raadszaal niet alleen als raadszaal, maar is het door het wijzigen van de zaalopstelling ook mogelijk om hier workshops, congressen, presentaties of andere publieke activiteiten te organiseren.

Project: Gemeentehuis Albrandswaard

Locatie: Rhoon 📍

Opdrachtgever: Gemeente Albrandswaard

bellen
route