Het Behouden Huys

In 2010 is ons ontwerp Behouden Huys genomineerd in de Internationale Ontwerpprijsvraag: Wereld Duurzaamheidscentrum Afsluitdijk. Margreeth de Boer, voorzitter van de jury ziet de ontwerpwedstrijd als “dé aanzet om de Afsluitdijk als icoon van Duurzaamheid beleefbaar te maken”. Ons ontwerp maakt de verbinding met het Behouden Huys als parabel van duurzaamheid. Net als Willem Barentsz keren wij terug naar eenvoud; in balans met de aarde. Ons Wereld Duurzaamheids Centrum is een eigentijds Behouden Huys.
Het terrein waarop ‘Behouden Huys’ is gesitueerd is op een natuurlijke manier gevormd na de aanleg van een strekdam. De grootte van het terrein varieert met eb en vloed, storm en windstilte.
In de herfst en winter zijn er exposities over duurzame ontwikkeling. In de lente en zomer is het Behouden Huys geheel leeg. Het vormt dan alleen een beschutte ruimte. Door slim gebruik van zonlicht, wind en water is het Behouden Huys koel in de zomer en aangenaam warm in de winter.

lees meer....

Het ‘Behouden Huys’ is gemaakt van duurzaam geproduceerd hout en glas. De zuidgevel is voorzien van louvres die kunnen worden bekleed met zonnecollectoren, elk jaar weer nieuwe soorten met meer rendement. Er zal een lappendeken ontstaan van zonnecellen; een verwijzing naar nomadententen, de meest duurzame huisvesting ooit…
De toegang tot ‘Behouden Huys’ is gratis, er zijn geen kassa’s en rijen. Bezoekers komen om te ervaren hoe zon, wind, water en een bescheiden hoeveelheid materialen (hout en glas) een fantastische beschutte ruimte vormen met schitterend uitzicht op de Waddenzee. Een gebouw; vrij, duurzaam en groots als de natuur.
‘Behouden Huys’ is een prachtig voorbeeld voor duurzame ontwikkeling!

Project: Het Behouden Huys

Locatie: Afsluitdijk📍

Omvang: 3.000 m2 expositieruimte