Ideeën prijsvraag Het Behouden Huys | Afsluitdijk

Ons ontwerp Het Behouden Huys is in 2010 genomineerd voor een internationale ideeënprijsvraag voor een duurzaamheidscentrum op de Afsluitdijk. De voorzitter van de jury, Margreeth de Boer, zag de ontwerpwedstrijd als ‘dé aanzet om de Afsluitdijk als icoon van duurzaamheid beleefbaar te maken’. Ons ontwerp maakt de verbinding met het Behouden Huys als parabel van duurzaamheid. Net als Willem Barentsz keren wij terug naar eenvoud, in balans met de aarde.

lees meer....

Ons duurzaamheidscentrum is een eigentijds Behouden Huys. Het terrein waarop het is gesitueerd is na de aanleg van een strekdam op een natuurlijke manier gevormd. De grootte van het terrein varieert door eb en vloed, storm en windstilte. In de herfst en winter worden er exposities over duurzame ontwikkeling gehouden. In de lente en zomer is het echter geheel leeg, dan vormt het alleen een beschutte ruimte. Door slim gebruik van zonlicht, wind en water is het er koel in de zomer en aangenaam warm in de winter. Het Behouden Huys is gemaakt van duurzaam geproduceerd hout en glas. De zuidgevel is voorzien van louvres die bekleed kunnen worden met zonnecollectoren. Hierdoor zal een lappendeken van zonnecellen ontstaan die verwijst naar de nomadentent, de meest duurzame huisvesting ooit.

De toegang is gratis, waardoor er geen kassa’s en rijen zullen zijn. Bezoekers kunnen er ervaren hoe zon, wind, water en een bescheiden hoeveelheid materialen (hout en glas) een fantastische beschutte ruimte vormen met een schitterend uitzicht op de Waddenzee. Een gebouw: vrij, duurzaam en groots als de natuur. Het Behouden Huys is een prachtig voorbeeld van duurzame ontwikkeling!

Project: Duurzaamheidscentrum op de Afsluitdijk

Locatie: Afsluitdijk📍

Opdrachtgever: Provincie Friesland