Hieronymus Huis | Utrecht

In de historische binnenstad van Utrecht staat aan de Maliesingel het rijksmonument Huize Hiëronymus. Het neogotische gebouw is ontworpen door architect Alfred Tepe en tussen 1874 en 1877 gebouwd in opdracht van het Rooms Katholiek Parochiaal Armbestuur als Wees- en Oudelieden gesticht. In 2001 zocht de Katholieke Caritas der stad Utrecht (KCU) een nieuwe bestemming voor het gebouw. In nauw overleg met de Rijksdienst en Monumentenzorg is het pand volledig gerestaureerd en getransformeerd naar een appartementencomplex met 23 luxe woningen.

Een nieuwe bestemming betekent dat er een nieuw evenwicht gezocht moet worden tussen gebouw, omgeving, esthetica, functie, techniek en economie. Tijdens de planvorming werd het pand aangewezen als rijksmonument. Het dwong met zijn maatraster, constructieopzet, daglicht en verdiepingshoogtes bepaalde oplossingen af.  Naast de constructie speelden ook het bouwfysisch evenwicht en de installatietechniek een belangrijke rol. En dit alles binnen een strak financieel kader van een renderende herontwikkeling.

lees meer....

De indeling van het gebouw in appartementen lukte kostentechnisch eigenlijk alleen met grote appartementen. De bestaande balkons aan de achterzijde zijn gehandhaafd en de nieuwe buitenruimten zijn opgenomen in de massa van het gebouw. In de enorme kap zijn bijzondere appartementen gerealiseerd. Door het gehele complex zijn bijzondere historische details in het zicht gelaten. Eén van de woningen in het hoofdgebouw wordt door de KCU gebruikt als bestuurs- en kantoorruimte. De monumentale plafondschildering is weer zichtbaar gemaakt en gerestaureerd. De bergingen van de appartementen bevinden zich deels in het hoofdgebouw en deels in de tuin. Deze grote tuin in de Utrechtse binnenstad is een kostbaar bezit. De oude bomen en de historische Mariagrot verwijzen naar de hoge leeftijd en het vroegere gebruik van de tuin, waar zich bovendien één van de oudste betonnen bruggen in Nederland bevindt. Onder de tuin is een ondergrondse garage gebouwd. 

Project: Huize Hiëronymus

Locatie: Utrecht📍

Opdrachtgever: Katholieke Caritas der stad Utrecht (KCU)