Herontwikkeling winkelcentrum Hoogzandveld

Het winkelcentrum Hoogzandveld ligt in het zuidelijk deel van Nieuwegein aan de ontsluitingsweg richting de A2 (de Zandveldseweg). Het winkelcentrum dateert uit de jaren 70. Het had een slechte uitstraling en oogde zeer gedateerd.  De verkeersontsluiting was problematisch en gevaarlijk, het winkelend publiek en vrachtauto’s kruisten elkaar en op zaterdags waren er regelmatig verkeersopstoppingen. De eigenaar van de supermarkt heeft ons bureau gevraagd een visie te ontwikkelen voor de herontwikkeling van het winkelcentrum.

lees meer....

De belangrijkste ingreep die wij hebben voorgesteld is het zoveel mogelijk scheiden van laden/lossen en het winkelend publiek. Deze liepen door elkaar heen; wij hebben ze helder gescheiden. Aan de noordzijde van het winkelcentrum is een vernieuwd en vergroot parkeerterrein gekomen. Hiermee veranderde ook de routing van en door het winkelcentrum. Het laden en lossen is in een afgesloten laad- en los hof geplaatst dat direct vanaf de Zandveldseweg bereikbaar is.

Om de uitstraling van het gehele winkelcentrum te verbeteren, hebben wij aan de zijde van de Zandveldseweg een half transparant scherm geplaatst. Hierdoor worden de rommelige achterkant van het winkelcentrum en de laad- en los hof aan het oog onttrokken. Het biedt bovendien mogelijkheden voor reclame. Een golvend gordijn van okerkleurig strekmetaal geeft precies de juiste uitstraling aan dit lange scherm.

Het winkelend publiek betreedt vanaf de noordzijde het winkelcentrum. Aan deze zijde is ruimte gemaakt voor extra winkels. Deze zijn dubbel hoog en in de vorm van een poort gemetseld, in een genuanceerde okerkleurige baksteen. Om de beeldtaal lichtvoetiger te maken, is ook hier het okerkleurige half transparante strekmetaal toegepast . Vanaf de nieuwe poortgebouwen wordt het publiek onder een brede luifel meegevoerd het winkelcentrum in. Aan de oostzijde is door het slopen van één van de winkelpaviljoens een pleinruimte ontstaan. Aan dit plein ligt de vernieuwde supermarkt. De entree van de supermarkt is eveneens als een poort vormgegeven. Dit is een terugkerend thema in het plan dat aansluiting zoekt met de beeldtaal van de architectuur uit de jaren 70 van het winkelcentrum.

Het winkelcentrum is in 2016 genomineerd voor de NRW Jaarprijs. Er was vooral veel waardering dat het is gelukt zoveel samenhang en kwaliteit te brengen in een winkelcentrum met verdeeld eigendom.

Project: Herontwikkeling winkelcentrum Hoogzandveld

Locatie: Nieuwegein 📍

Opdrachtgever: Stebi Onroerend Goed bv

bellen
route