Informatiecentrum Parijsch

Tijdens de selectiefase voor het stedenbouwkundig plan Sporthelden West in Culemborg hebben we binnen het initiatief “wonen in de moestuin” een gemeenschappelijk kas geïntroduceerd. Op basis van deze schets is het idee ontstaan om deze kas ten tijde van de ontwikkeling van dit gebied het gebouw multifunctioneel in te zetten als kantoorruimte voor de opdrachtgever Heijmans en als informatie- en verkoopcentrum voor de wijk Parijsch. Het gebouw is een voorproefje op het avontuurlijke dat hier gaat komen en is volledig circulair!
lees meer....

Re-use, Re-cycle, Re-turn

Een zoektocht naar Circulariteit

Mijn ontwerp voor het Informatiecentrum Sporthelden Parijsch in Culemborg nadert de voltooiing. Dankzij een bevlogen opdrachtgever (Heijmans) en de inbreng en inzet van een ‘Local Hero’ (Jorn Mols) zal binnenkort op het maagdelijk terrein van het gebied Sportvelden West een verkoopcentrum staan die de toekomstige bewoners ook zal inspireren en informeren over de kansen en potentie van Circulariteit.

Er zijn veel wegen en opties om een ontwerp als Circulair te bestempelen, op dit moment het begrip kent veel interpretaties en insteken. Ik zal ze niet hier allemaal uiteenzetten, maar het gaat van het hergebruik van materialen en producten, via het IFD (industrieel, flexibel, Demontabel), naar de ‘cradleto cradle’ theorie. Een scala aan ontwerphoudingen en methodieken die allemaal dezelfde grondslag kennen: materialen worden schaars, dus we moeten verstandig ermee omgaan. Energie is in overvloed (de zon is nagenoeg onuitputtelijk, het is een kwestie van slim opslaan en distribueren) maar we hebben alleen één aarde aan materialen ter beschikking!

Allemaal prachtige theorie die van de ene tot de andere meest circulaire gebouwen gepropageerd en toegepast wordt. Meestal kantoren of andere grote publieksgebouwen. Wat mij interesseert is de eindgebruiker, de bewoner  te informeren over deze mogelijkheden en zorgen dat ze de juiste keuzen hiertussen maken, passend bij hun situatie en vraag. Creëren van waarden betekent niet alleen het goede voorbeeld geven, maar zo diep mogelijk in onze maatschappij verandering aan te brengen.

Re-use, Re-cycle, Re-turn

Nederland moet circulair worden!

Steigerhout, hergebruikte trappen, isolatie van spijkerstof, hennep, vlas en schapenwol. Let’s do it!

Project: Informatiecentrum Parijsch

Locatie: Culemborg📍

Opdrachtgever: Heijmans Vastgoed B.V.

bellen
route