Bartholomeus Gasthuis

Het Bartholomeus Gasthuis, gesitueerd in de binnenstad van Utrecht, is het oudste gasthuis van Nederland. Sinds haar oprichting zo’n 600 jaar geleden heeft het onafgebroken in het teken gestaan van de ouderenzorg.

De veranderende wet- en regelgeving en nieuwe concepten voor de ouderenzorg maakten een ingrijpende renovatie van het complex noodzakelijk. Naast een diversiteit aan faciliteiten voor de eigen bewoners wilde het ook een functie gaan vervullen voor de oudere bewoners van de Utrechtse binnenstad waarvoor op dat moment geen enkel steunpunt voorhanden was. Uitgangspunt was om de gedateerde uitstraling van het gehele complex te moderniseren zodat het een aantrekkelijke plek zou worden voor ouderen om te verblijven, voor de familie van de bewoners om er op bezoek te gaan en voor het personeel om er te werken. Zorg is namelijk zoveel meer. Het is een complexe samenwerking van diverse functionele eisen binnen een passende omgeving.

lees meer....
Het complex heeft door de eeuwen heen diverse uitbreidingen in verschillende gebouwstijlen rond een uniek binnenterrein ondergaan. Binnen de bestaande structuur zijn de wooneenheden voor de psychogeriatrische patiënten gemoderniseerd, zijn appartementen voor zelfstandig wonende bejaarden gerealiseerd en zijn zorghotel-kamers geïntegreerd. Het nieuwe interieur maakt de structuur van het oude gebouw weer herkenbaar en gaat er respectvol mee om. De inspiratie voor het totale ontwerp was om een plek te creëren waar qua ruimte, sfeer en activiteiten men niet alleen één van zijn of haar ouders met een gerust hart zou willen ‘achterlaten’, maar men ook zelf de oude dag zou willen slijten. De gekozen interieursfeer voor de openbare ruimten is sfeervol, tijdloos en rustig. Het nieuwe interieur van de huiskamers biedt dementerende ouderen een huiselijke omgeving. Er is gekeken naar stijlen die verwijzen naar de jeugdjaren van de bewoners. Dit geeft herkenning en rust. Bovendien is er ruimte voor persoonlijke spullen van bewoners in hun leefomgeving. Er is zorgvuldig gezocht naar een uitstraling die niet alleen (toekomstige) bewoners aanspreekt, maar ook familieleden van bewoners, oudere binnenstadbewoners die in een aantrekkelijke ambiance graag even binnenlopen en externe gasten die in een bijzonder gebouw een bijeenkomst willen organiseren.

Op de begane grond is een wellness (Salus Huys) gesitueerd, dat speciaal gericht is op ouderen. Bovendien zijn er speciaal op de doelgroep gerichte faciliteiten voorhanden als een kapsalon, fysiotherapieruimte, sauna, zonnebank en schoonheidssalon (pedicure).  Dit geldt overigens ook voor het Otium Huys op de tweede etage waar zich, naast een bibliotheek, ook ruimten bevinden voor yoga en groepsgesprekken met een geestelijke of geriatrisch therapeut.

Dit alles, samen met een inspirerende en uitdagende opdrachtgever, maakt het Bartholomeus Gasthuis een uniek bejaardentehuis in Nederland.

Project: Bartholomeus Gasthuis

Locatie: Utrecht📍

Opdrachtgever: Bartholomeus Gasthuis en BOB Advies

bellen
route