Kantoor Belastingdienst | Almelo

Intensief ruimtegebruik en duurzaam bouwen vormen de basis voor het ontwerp van het nieuwe kantoorgebouw voor de Belastingdienst in Almelo. Samen met Dura Vermeer Bouw Hengelo hebben wij een maatpak voor de Belastingdienst ontwikkeld waarbij bewezen technologie in een nieuwe samenhang is gebracht. Door intensief ruimtegebruik is het mogelijk geworden om 16% te bezuinigen op het bruto vloeroppervlak!

De Rijksgebouwendienst heeft ons gevraagd een kantoorgebouw te ontwerpen met veel aandacht voor compact en duurzaam bouwen.

Met betrekking tot duurzaamheid hebben we gekozen voor een energiezuinig gebouw dat optimaal gebruik maakt van daglicht.

lees meer....

De keuze voor een diep kantoorgebouw dat toch optimaal gebruik maakt van daglicht staat in principe op gespannen voet met het streven om energie te besparen. Veel ramen betekent immers veel zonnewarmte en dus koeling. Omdat bij de verwachte hoge bezettings- en automatiseringsgraad koeling eigenlijk niet kan worden voorkomen is ervoor gekozen een gevel te ontwerpen die het daglicht maximaal benut maar niet onnodig veel warmte binnenlaat.

De oplossing is gevonden in een gevelopbouw die bestaat uit dragende betonnen prefab-elementen waarin hoge openingen zijn aangebracht. Deze openingen zijn deels dicht uitgevoerd, deels voorzien van ramen. De mate van openheid van elke gevel wordt afgestemd op de oriëntatie zodat er door alle gevels ongeveer evenveel warmte binnenkomt; de oostgevel is dus bijvoorbeeld meer open dan de zuidgevel. Een gelijkmatige koelbehoefte en een betere thermische behaaglijkheid zijn het resultaat.

Het interieur en de stedenbouw zijn zeer compact. De architectuur benadrukt daarentegen juist vrijheid en ruimtelijkheid. Een diagonale insnede in de compacte gebouwmassa biedt de passant vanaf het Stationsplein een blik dwars door het gebouw richting de daktuin. Uit de parkeergarage groeien twee platanen die samen met de tuin het letterlijke en symbolische middelpunt van het nieuwe gebouw voor de Belastingdienst.

Project: Kantoor voor de Belastingdienst

Locatie: Almelo📍

Opdrachtgever: Dura Vermeer Bouw Hengelo