Renovatie van 2 flats en toevoeging van plintwoning

Het project betreft de bouwkundige renovatie van twee flats aan de Marshallaan in Utrecht, bij velen bekend als de WELKOM flats. Mitros noemt deze flats de KEM flats (Kanalen Eiland Midden).

De flats zijn in 1959 ontworpen door architect Rein Fledderus en in de jaren daarna gebouwd. In de jaren 90 zijn de kozijnen vervangen en de plinten afgesloten, de entrees kregen de tekst WELKOM in verschillende talen. Inmiddels is er veel achterstallig onderhoud en heeft Mitros met ons dit plan gemaakt voor de renovatie en de verbetering van de uitstraling van de gebouwen.

De flats worden energetisch (label A) verduurzaamd en zowel interieur als exterieur gerenoveerd. Op een aantal plaatsen zullen de maisonnettewoningen op de begane grond en eerste verdieping worden verkleind tot een appartement alleen op de verdieping. De ruimte die daarmee vrijkomt op de begane grond zal zo mogelijk worden verbouwd tot plintwoningen in twee types. De bergingen komen dan deels in de tuinen. Ook de garages in de kop van het gebouw worden (plint)woningen.

lees meer....

Er zullen op enkele plaatsen verbindingen worden gerealiseerd vanuit de portiek naar de tuinen, waar in dat geval ook de bergingen zullen komen. De definitieve indeling van de plint is pas bekend als de huurders definitief hebben besloten hieraan mee te willen werken.

De isolatie van de gevel bestaat in grote lijn uit het vervangen van alle kozijnen en het aan de voorgevel aan de buitenzijde aanbrengen van isolatie, stuukwerk en minerale (steen)strips. De kopgevels en achtergevel wordt aan de binnenzijde geïsoleerd. Deze benadering is het resultaat van een zeer uitvoerige zoektocht naar de juiste balans tussen gewenst isolatieniveau, beschikbaar budget, overlast voor de zittende huurders en architectonische uitstraling. De goede samenwerking tussen ons bureau, Nieman en VIOS Bouwgroep heeft uiteindelijk geresulteerd in een voor Mitros acceptabel plan dat voldoet aan de rendementseisen die Mitros stelt.

Ons bureau heeft twee studies uitgevoerd om de flats te voorzien van een optopping. De eerste gaat uit van een gevarieerde dakopbouw die sterk afwijkt van de flat zelf. De tweede voegt zich meer in de bestaande compositie.

Project: Renovatie KEM flats, Utrecht

Locatie: Utrecht📍

Opdrachtgever: Mitros