Revitalisatie Twenthe Centrum | Almelo

Het Twenthe Centrum is een voormalige katoenspinnerij die in de jaren 80 leeg kwam te staan. Ons bureau heeft toen een herontwikkeling voorgesteld dat feitelijk de redding was voor het monumentale gebouw. Het gebouw, inmiddels Rijksmonument, komt nu weer vrij. Wij hebben opnieuw de kans gekregen een visie voor revitalisatie te maken. Ons ontwerp gaat van de huisvesting van winkels en een gezondheidscentrum in de voormalige fabriek en appartementen in een zwevend volume erboven. Een wolk van glas.

lees meer....

Na intensief overleg met de Rijksdienst hebben wij het plan minder uitgesproken gemaakt.

Kort gezegd: een kleinere opbouw, gedacht vanuit het Twenthe Centrum en meer de relatie zoekend met de textielhistorie. Als je de historie van het Twenthe Centrum bekijkt zie je een geschiedenis van groei. De techniek ontwikkelt zich, de productie groeit en het gebouw van het Twenthe Centrum groeit mee.

Wat het gebouw bijzonder maakt is dat er na diverse uitbreidingen bedoeld of onbedoeld een heel sculpturaal gebouw is ontstaan dat een sterke eenheid uitstraalt.

Wij vinden dat het gebouw als je het beschouwd als het resultaat van groei, nog een toevoeging zou moeten kunnen verdragen. Een nuchtere, rechthoekige toevoeging net als de eerdere uitbreidingen, maar ook een toevoeging van deze tijd.

Wij stellen voor een slank en rechthoekig volume op het Twenthe Centrum te plaatsen geheel opgebouwd uit glas. Dit glas is voorzien van een wit puntraster, feitelijk een afbeelding van de textuur van textiel, sterk vergroot. Het puntraster geeft het groene glas een het aanzien van een witte vitrage, vier verdiepingen hoog. Omdat het puntraster zonwerend werkt en ook het glas enigszins zonwerend is kan buitenzonwering achterwege blijven.

Project: Revitalisatie Twenthe Centrum

Locatie: Almelo📍

Opdrachtgever: Snippe Projecten