Roei- en Zeilvereniging De Amstel

Het project betrof het maken van nieuwe en verbeterde faciliteiten met respect voor het gemeentelijk monument van de architect Arthur Staal (1953), bestaande uit sportvoorzieningen, multifunctionele ruimten, kantoor, keuken, sociëteitszalen, botenberging en een werkplaats.
lees meer....
Onze opgave betrof o.a. de huisvesting van het nieuwe programma op de verdieping met respect voor de symmetrie en met behoud van voldoende zonovergoten buitenruimte. Dit resulteerde in een volumegroei aan weerszijden van het paviljoen op de niet gebruikte delen van het terras. Door toepassing van afgeschuinde lijnen in de gevel en het dak zijn uitzicht en zonlicht nog steeds volop aanwezig. De schuine lijnen zorgen ook voor het behoud van de oorspronkelijke verzelfstandiging van de bovenbouw ten opzichte van de sokkel, waar extra ruimte voor de botenberging en de werkplaats is gecreëerd. Geheel volgens de opvatting van Staal sluit de nieuwe constructie aan op de zichtbare, niet-geïsoleerde bestaande betonnen kolommen. Het heeft de expressieve vorm van ‘hightech outriggers’, net zoals bij hedendaagse roeiboten. Hieraan hangen letterlijk de nieuwe volumes. Dynamiek in combinatie met techniek, een kenmerk die de roeisport eigen is.

Een aantal detailleringsprincipes uit het oorspronkelijk ontwerp is in de uitbreiding voortgezet, zij het in een eigentijdse uitvoering. Zo zijn de abstracte houten vlakken uit het ontwerp van Staal in de straatgevels gecontinueerd. De transparantie van deze nieuwe gevels wordt door de afwisseling van houten verticale delen en matglazen verticale profielen genuanceerd. Hierdoor ontstaat een zachtere overgang die het gebouw (vanaf de straat tegen het zonlicht in gezien) vriendelijker en opener maakt. Op de kopgevels wordt de openheid van Staal’s ontwerp door een aantal grote ramen en matglazen verticale profielen gewaarborgd.

Project: Restauratie en uitbreiding roei- en zeilvereniging

Locatie: Amsterdam 📍

Opdrachtgever: Roei- en Zeilvereniging De Amstel

 

Project:

Locatie: Amsterdam

Opdrachtgever:

bellen
route