Cultuurcluster ‘t Brewinc

Aan de rand van de oude binnenstad van Doetinchem is het Brewinc – de voormalige Algemene Technische School (ATS) die tussen 1952 en 1964 is gebouwd – getransformeerd tot een Cultuurcluster. Het Cultuurcluster bestaat onder meer uit de Bibliotheek West Achterhoek, het Erfgoedcentrum, bijbehorende kantoorfuncties en een Grand Café.
Het archiefgebouw bestaat uit een zeer robuuste nieuwe betonconstructie, gebouwd tussen het voormalige hoofdgebouw van de school langs de Missetstraat-IJsselkade en de gymzalen. Op deze plaats bevond zich vroeger de entree van de school. De nieuwe gevel van het archiefgebouw is symbolisch vormgegeven als een opengeslagen boek. Het archief huisvest 17 kilometer archiefstelling en is het op een na grootste streekarchief van Nederland.

lees meer....

Onder het archiefgebouw, dus op dezelfde plaats als ten tijde van de school, is ook de hoofdentree van het Cultuurcluster gesitueerd. Een ruime en hoge entreehal geeft toegang en een direct zicht naar alle functies van het gebouw. Deze hal is bruikbaar voor presentaties en tentoonstellingen en geeft ook een doorzicht naar het binnen gebied, achter het gebouw. Hier bevinden zich twee rijen industriële shed gebouwen, deze werden in de school gebruikt als praktijkruimtes. In deze sheds is nu een parkeergarage gerealiseerd met daarboven starterswoningen. Het totale ensemble van gebouwen is gesitueerd in een stadstuin.

Project: Cultuurcluster ‘t Brewinc

Locatie: Doetinchem 📍

Opdrachtgever: Ontwikkelingscombinatie Koopmans-Wam & van Duren

bellen
route