47 appartementen | Leusden

In 2003 hebben wij de architectenselectie gewonnen voor de realisatie van ongeveer 50 appartementen aan de uiterste noordrand van Leusden. De vraag was om een spraakmakend ontwerp te maken.

Onze eerste intuïtie voor deze unieke plek aan de rand van Leusden was om twee vriendelijke gebouwen te ontwerpen die zicht geven op het landschap. Geen abstracte gebouwen, maar gebouwen die bij de omgeving en de bewoners van Leusden passen. Wij hebben hiermee ook een statement willen maken door hoogbouw te ontwerpen die nu eens geen rechthoekige doos is, maar juist een vorm die uit het landschap lijkt voort te komen! Gebouwen die herinneren aan de -bijna niet meer zichtbare- historie van Leusden. De tijd van lintbebouwing van boerderijen en schaapskooien met een voor de streek zo typerend karakter. Leusden is meer dan alleen woningbouw vanaf de jaren 60!

lees meer....

De kleuren van de luiken op de voorgevel horen bij de wapens van de streek. De kappen zijn afgeleid van de karakteristieke vorm van de schaapskooien uit de omgeving en zijn bedekt met kunstriet. Om de verbinding tussen het  landschap en Leusden letterlijk tot stand te brengen, hebben wij ervoor gezorgd dat ieder appartement uitzicht heeft op Leusden èn op de omgeving. Door de bijzondere kapvormen en het feit dat de plattegronden van beide torens min of meer driehoekig zijn, hebben de gebouwen unieke eigenschappen. Op maaiveldniveau kijkt men makkelijk langs de gebouwen heen, zodat het zicht op het achterliggende landschap aanwezig blijft. De gebouwen hebben een grote plasticiteit,  zij veranderen als je er omheen loopt. Bovendien is bijna ieder appartement uniek!

In de hoge toren bevinden zich 27 huurappartementen, de meeste sociale huur. De lagere toren bevat zowel koop- als huurappartementen.

Project: ’t Zicht, 47 appartementen

Locatie: Leusden📍

Opdrachtgever: Woningstichting Leusden

bellen
route