Top van Bisschoff

Voor onze inzending voor de ideeënprijsvraag van de BNA Kring Twente ‘De Top van Bischoff’ hebben wij een nominatie gekregen. De opgave betrof het ontwerpen van woningen bovenop het bestaande Bischoff-gebouw in Hengelo (o). Er werden ambitieuze ontwerpen gevraagd die aansluiten dan wel contrasteren met de wederopbouwarchitectuur van het bestaande gebouw en de omgeving.
Om een realistisch plan te maken hebben wij 12 appartementen bovenop de Bischoff een plek gegeven. We hebben twee volumes boven de Bischoff geplaatst, één gericht op het plein en de ander in de rooilijn van de Bischoff. Tussen deze volumes bevindt zich een gemeenschappelijke tuin. Je woont in de Top van Bischoff als in een dorp. De voordeur bevindt zich aan een ruime woonstraat en de achterzijde ligt aan een mooie tuin. De tuin is gemeenschappelijk en beplant met lokale struiken en planten. ’s Avonds wordt de tuin verlicht zodat er een groene horizon boven de Bischoff lijkt te zweven.
De appartementen zijn ingepakt in een open geweven wit doek. Dit doek filtert het zonlicht en houdt de wind tegen, zodat de grote vouwpuien in de woonkamers vaak open kunnen staan. Het doek maakt de woonverdiepingen heel abstract, bijna als een wolk.

 

Project: Top van Bisschoff

Locatie: Hengelo 📍

Omvang: 14 appartementen