Waterlinieweg

Van een snelweg naar brede groene laan; droom of bijna werkelijkheid?

In 2011 heeft ons bureau een visie gepresenteerd voor het weer op maaiveld brengen van de Utrechtse Waterlinieweg en deze opnieuw als een laan of singel uit te voeren. Berlage heeft dit in 1920 ook al een keer voor de Gemeente Utrecht getekend. De plannen van de overheid om de A27 te verbreden maken het mogelijk om de Waterlinieweg als sluiproute te beperken en om opnieuw na te denken over de mooie kansen die dit biedt om ook de oostkant van de stad verder te ontwikkelen!

De visie is gepresenteerd in een animatiefilm.

lees meer....

Op een dag reed ik over de Waterlinieweg. Ik stelde mij voor dat deze weg gewoon weer op straatniveau was aangelegd, als een soort Maliebaan: een lommerrijke laan met grote bomen en smalle rijbanen waar monumentale panden worden afgewisseld door parken. Met prachtige nieuwe locaties om te wonen en werken. Waar de vestingwerken van de Hollandse Waterlinie als park zichtbaar zijn en de Kromme Rijn en het Rietveld-Schröderhuis niet langer achter lelijke geluidsschermen zijn verstopt. En waar de wijken in Utrecht Oost niet langer worden gescheiden door een bult grond.

Ik kan nu niet meer over de Waterlinieweg rijden zonder dit beeld. Wàt een kans om Utrecht Oost mooier en leefbaarder te maken! Wàt een kans om Utrecht Oost een eigen gezicht te geven! Utrecht Oost herontdek je schatten!

Na het zien van de korte film zal het rijden over de Waterlinieweg waarschijnlijk nooit meer hetzelfde zijn…

Wij hebben onze visie gepresenteerd aan de Gemeente Utrecht. De wethouder Frits Lintmeijer (portfeuillehouder verkeer) reageerde hierop met de woorden dat deze visie een oude wens is van de Gemeente Utrecht en dat de Gemeente deze visie op zal nemen in haar beleid. Dit is ook gebeurd. Het Q-team Hollandse Waterlinie heeft zeer positief gereageerd op het plan. 

Project: Herinrichting Waterlinieweg

Locatie: Utrecht📍

Initiatief: Heijmans Vastgoed

bellen
route