Winkels en woningen Veenendaal oost

Aan de Stuivenbergheem ligt een groot parkeerplein in het centrum van het woongebied Veenendaal oost. Op ten noort blijdenstein is gevraagd om een ontwerp te maken voor een gebouwcomplex aan de noordzijde van het plein, met een winkelcentrum en 44 appartementen.

Twee grote supermarkten en een reeks buurtwinkels vormen een wand aan de pleinzijde, met daarop de appartementen met een spel van fraai vormgegeven balkons: op het oranje gekleurd glas is een vlucht van trekvogels gezeefdrukt, refererend aan deze typische verschijnsel in de buurt.

De pleinwand is verdeeld in drie robuuste blokken van metselwerk in verschillende tinten warm grijs. De woningen in de blokken worden ontsloten door een monumentale trappenhuistoren met hoge vides, welke als hoogte accent zichtbaar is vanuit het oosten. Subtiele bruggen en galerijen verbinden de toren en de blokken onderling.

lees meer....

Aan de noordzijde, tussen de woningen en de provinciale weg, is de gezamenlijke bevoorrading op en efficiënt en elegante manier opgelost. Vanuit de provinciale weg is het zicht en het geluid afgeschermd door aan Cor-Ten stalen scherm met daarin geponste profielen van een opstijgende zwerm trekkende ganzen.

De winkel façade is vormgegeven als grote puien omzoomd door kaders in wit aluminium, en de supermarkten krijgen een bijzondere entreepartij in de ruimte tussen de drie blokken. Aan de westzijde een groene wand bedekt de zijgevel van de supermarkt en creëert een aangename afsluiting van de aangrenzende woonwijk.

Project: Winkels en woningen Veenendaal oost

Locatie: Veenendaal 📍

Opdrachtgever: Lidl Nederland GmbH

bellen
route