Woningbouwproject De Lienlaer

ONB architecten ontwierp de eengezinswoningen na het winnen van een gesloten prijsvraag. De gesloten bouwblokken vervangen oude flatgebouwen die niet meer aan de huidige eisen voldeden. Het ontwerp van de woningen beantwoordt de stedenbouwkundige vraag om een eigen zone te creëren voor de bewoners (“encrouchmentzone”) tussen openbaar en privé in de vorm van een voortuintje of en stoepje, afhankelijk van locatie en de oriëntatie. Door het toepassen van witte betonnen penanten en luifels is de gevel per windstreek gedifferentieerd: de zonne-instraling wordt getemperd op het zuiden en het westen, terwijl aan de noord en oostkant de penanten fungeren juist als lichtreflecterende vlakken. Deze architectonische elementen zorgen voor een energiezuinig, comfortabel ontwerp en voegen tegelijkertijd een extra dimensie aan de gevels. 

lees meer....

Iedere straatgevel kent een lichte variatie op dit thema, waardoor de woningen en de stedenbouwkundige omgeving en eigen karakter krijgen: aan het ‘plein’ worden veel verticale penanten toegepast (‘en profiel’ wordt de ruimte leesbaar als een ‘witte kamer’) en de in de gevel geïntegreerde elementen (betonnen bankjes, plantenbakken, bloemkozijnen, hoge voordeuren en franse balkons) zorgen voor raffinement in het detail, menselijke schaal en identiteit. De toegepaste baksteen is verrijkt met mergel en in een polimetrisch verband gemetseld. Hierdoor ontstaat ook op een kleinere schaalniveau rijkdom en variatie in kleur en reliëf.​

Project: De Lienlaer

Locatie: Amersfoort 📍

Opdrachtgever: de Alliantie

bellen
route