20 Woningen Vogelwijkerberg Zeist

Het project bestaat uit 20 grondgebonden woningen verdeeld over 2 blokken, gesitueerd langs de Gruttolaan in Zeist.

Deze wijk kenmerkt zich door een transformatie van een woontypologie. De bestaande flatgebouwen worden gesloopt en een combinatie van gestapelde woningen en voornamelijk eengezinswoningen wordt op de herverkavelde locatie nieuw gebouwd. We hebben voor de 20 eengezinswoningen gekozen, binnen de kaders van het programma van eisen, om een rustige massaopbouw (twee lagen met langs-kap) met een kleine sprong in de rooilijn om de lengte van het blok te verbreken.

De gevelopbouw is sereen en vriendelijk. Onze inspiratie ligt bij de eengezinswoningen van I.M.Pei in Philadelphia. Het gevelvlak is een geheel, de kozijnen van de slaapkamers op de eerste verdieping en de keuken op begane grond zijn samengevoegd in één gevelopening element, waar een Frans balkon op de verdieping het element eenduidig leesbaar maakt. Dit bijzondere raam element wordt op de twee kopgevels aan het plantsoen (zuidzijde) herhaald, en de tuinmuren worden gemetseld tot en met de bergingen.

Het woonblok krijgt hiermee een formeel karakter ook aan deze openbare ruimte. De voordeuren, donker van kleur en voorzien van een toog, zijn verdiept ten opzichte van de gevellijn (diepe neg).

lees meer....

Een kleine raam in de badkamers, boven de voordeur, langwerpig qua vorm en verdiept, zorgt voor daglicht maar laat in zijn abstractie het vlak zo intact mogelijk. Het detail is van groot belang om een dergelijke statiscebeeld op een kleiner schaalniveau te verrijken: de antracietkleurige stalen hekken bestaan uit getordeerde strippen (gesloten langs de vloerlijn, doordringbaar voor uitzicht aan de bovenkant), de goot is ook antraciet en geprononceerd, de wijnrode steen is in polymetrisch verband gemetseld.

Het resultaat: een rustig stukje wijk, waar aandacht voor detail en verhoudingen kwaliteit voor de bewoners en de passant waarborgen.

 

 

Project: Vogelwijkerberg

Locatie: Zeist 📍

Opdrachtgever: Heilijgers Projectontwikkeling B.V.

bellen
route