Wooncomplex Zwolle

Kunnen jullie binnen een sociaal huisvesting budget een oud en tochtig woongebouw uit de jaren 30 renoveren tot Passiefhuis niveau? Deze vraag stelde de woningbouwvereniging Openbaar Belang aan drie marktpartijen. Onze oplossing van het probleem was de meest creatieve en passende, vandaar dat wij zijn gevraagd ons plan verder uit te werken.
Het oorspronkelijke gebouw is in 1932 gebouwd als zogenaamd Proveniershuis. Vooral weduwen stonden hun bezit af aan de Stichting Vilsterenhuizen en kochten zo het recht op inwoning en enige ondersteuning. In 1984 is deze stichting opgeheven en zijn er studenten gaan wonen. In 2010 werd het tijd om het complex Vilsterenhuizen gereed te maken als sociale huisvesting voor de komende 100 jaar.
lees meer....
Wij hebben voorgesteld het voorhuis te herbouwen in de sfeer van het oorspronkelijke. De voorgevel blijft behouden, de entreehal, historische plaquettes, het mooie trappenhuis en de doorloop naar het hofje met het achterhuis komen weer terug. In het voorhuis bevinden zich zes bijzondere appartementen met ieder een eigen buitenruimte. Het achterhuis is gesloopt. Hier zijn zes hofwoningen gebouwd in een moderne architectuur die helemaal voortkomt uit het benutten van zonnewarmte in het huis. De voorgevels van de hofwoningen bestaan geheel uit glas, gericht op het zuiden. De houten louvres zijn zo gedetailleerd dat de zon in de zomer wordt geweerd en in de winter wordt doorgelaten. Een deel van de louvres zijn elektrisch te bedienen als de bewoner meer warmte, licht of uitzicht wenst.

De woningen en appartementen zijn extreem goed geïsoleerd, zeer goed luchtdicht gemaakt en hebben een gebalanceerde ventilatiesysteem. De hofwoningen hebben pv cellen en een zonneboiler op het platte dak. De gemiddelde energievraag van het complex is extreem laag: 16 kWh/m2 per jaar, bijna Passiefhuis niveau voor nieuwbouw! Een minimale hoeveelheid fossiele energie wordt geleverd met een HR++ ketel.

Project: Herontwikkeling wooncomplex Vilsterenhuizen

Locatie: Zwolle 📍

Opdrachtgever: Koopmans Ontwikkeling, Woningbouwvereniging Openbaar Belang

bellen
route