Wooncoulissen Rietveldpaviljoen

In opdracht van Reshape Properties heeft ONB architecten een visie ontwikkeld voor de Zonnehoflocatie in Amerfoort. Omdat de bibliotheek verhuist naar het Eemplein komt het bibliotheekgebouw De Zonnehof leeg en wordt het door de gemeente Amersfoort te koop aangeboden. De gemeente zoekt een koper die met een nieuwe invulling een bijdrage levert aan de ontwikkeling en toekomstwaarde van het plein rondom de Zonnehof.
De Zonnehoflocatie wordt gekenmerkt door veel groen en markante gebouwen, met het Rietveldpaviljoen als architectonisch hart op het plein. Het is een kansrijke plek voor een prettig verblijfsgebied met wonen, voorzieningen en bedrijfsmatige functies. De locatie heeft een zeer gunstige ligging ten opzichte van het centraal station en het centrum van Amersfoort. Beide zijn op loopafstand. De locatie zelf kenmerkt zich door zijn rustige ligging binnen een groter gesloten bouwblok met een drietal doorbrekingen als entrees naar het gebied. Er is geen doorgaand verkeer maar hoofdzakelijk bestemmingsverkeer.

lees meer....

De huidige ruimtelijke organisatie heeft echter een erg gefragmenteerd karakter met versnipperd groen en parkeren, doorkruist met verkeer. Wij denken dat de huidige ruimtelijke organisatie geoptimaliseerd kan worden, waardoor de potentie van het gebied nog beter tot uitdrukking komt. Onze visie beperkt zich niet tot het perceel van de bibliotheek, maar beschouwt de zonnehoflocatie als een groter geheel, inclusief de huidige GGD-locatie en stelt het Rietveldpaviljoen centraal in een nieuwe, potentieel hoogwaardige woonomgeving. Het Rietveldpaviljoen krijgt de kans om het centrum van creatieve actie te worden, zoals Mobile Arts en Terts Brinkhoff het beogen.
Door de bestaande verkeerstructuur te herschikken door een ringontsluiting te introduceren kan een hoogwaardig en autovrij woonklimaat ontstaan. Deze ringontsluiting is grotendeels al aanwezig. Het is momenteel al mogelijk om zowel achter de bibliotheek als achter het GGD-complex door te rijden en te parkeren.

Project: Zonnehof

Locatie: Amersfoort📍

Omvang: 18 stadswoningen en 36 startersappartementen

bellen
route